30 de ani s-au scurs de la Revoluție! Practic, ceva mai mult decât un sfert din viața unui om. Putem vorbi despre succes sau despre eșec? – aceasta a fost tema dezbaterii pe care TNL Argeș a inițiat-o, duminica aceasta, în prezența oaspeților de la centru: europarlamentarul PNL Vlad Nistor și vicepreședintele PNL Sector 3 Violeta Vijulie.

Pentru Pitești, din nefericire, au fost 30 de ani pierduți din multe puncte de vedere.

În ’89, eram unul dintre cele mai industrializate și puternice municipii și un pol economic de rezonanță al României. La 30 de ani, orașul nostru nu mai contează la nivel național și a ajuns să dea raportul modestelor rezultate economice la… Ploiești.

Orașele moderne și civilizate își scot activitatea industrială din oraș și o mută în parcurile industriale amplasate, de cele mai multe ori, în zonele metropolitane. Piteștiul a reușit să scoată industria din oraș, e drept, dar a mutat-o între patru scânduri. Cât despre zona metropolitană, va mai curge multă apă pe Argeș, pe sub podurile frumos desenate în hârtiile cu promisiuni electorale.

Arpechim, Rolast, Fabrica de Bere, Argeșeana… sunt doar câteva repere ale unei industrii peste care s-a pus o mare cruce. Miile de oameni care au rămas fără un loc de muncă au îngroșat imensa comunitate de români care trăiesc și lucrează în străinătate.

Noroc cu Dacia Renault de la Mioveni, datorită căreia și la Pitești s-a dezvoltat o mică industrie paralelă de componente auto. Mii de oameni lucrează astăzi ba în mici făbricuțe, ba în croitorii, pe un salariu de subzistență.

În 30 de ani, orașe care erau cu mult în urma Piteștiului, au devenit mari hub-uri IT sau oferă o varietate de locuri de muncă în parcurile industriale realizate în urmă cu ani buni. Noi vorbim de atâta amar de vreme de o autostradă care să ne lege de Sibiu și de Occident…

Așadar, dacă ne referim la economia Piteștiului, vorbim de 30 de ani pierduți, de 30 de ani falimentari, de 30 de ani petrecuți sub o administrație coruptă, incompetentă și fără viziune.

Întrebarea este: ne dorim același lucru și de la următorii 30 de ani?…

Eu cred că a venit și timpul Piteștiului!