Vizita doamnei ministru al Educației, Ligia Deca, mi-a întărit convingerea că poți avea pus la punct cel mai bun proces educativ; dacă nu ai pusă la punct infrastructura de educație, degeaba! Iar această infrastructură cade în responsabilitatea administrațiilor locale.
În Pitești, și o spun cu toată responsabilitatea, dincolo de câteva investiții punctuale, întreținerea și dezvoltarea infrastructurii școlare de-a lungul celor 30 de ani a căzut, mai degrabă, pe umerii părinților. Prin asociațiile de părinți s-au înființat after-school-uri, prin ele s-a cumpărat mobilier nou, s-a schimbat parchetul uzat și ușile claselor, s-au cumpărat dulăpioare, table interactive, videoproiectoare ș.a.m.d. Prin efortul cadrelor didactice de a atrage sponsori s-au făcut investiții în laboratoare sau dotarea sălilor de sport. Am fost și eu unul dintre părinții care au contribuit consistent, văzând că administrația locală este indiferentă până și la nevoile elementare ale copiilor noștri și ale cadrelor didactice.
Timp de 30 de ani, interesul administrației locale pentru infrastructura de educație a fost aproape nul. Este evident că nu îți poți pune nicio speranță și încredere în astfel de oameni și sistemul perpetuat de ei. Este sistemul care a contribuit din plin la depopularea orașului nostru.
Pentru 2024, propunerea mea pentru toți părinții din Pitești este să avem curaj să facem lucrurile diferit, radical și să o luăm de la zero. Vă spun, doar pe scurt, care sunt schimbările necesare, din punctul meu de vedere:
▷Prioritatea zero – fonduri europene pentru modernizarea școlilor la nivelul lui 2024.
▷Zone de joacă cu standarde moderne de siguranță, cu zone cu tartan și aparate de sport. Nu mai poți să faci educație într-o infrastructură școlară construită în perioada anilor ‘60 – ‘70.
▷Spații verzi unde copiii să poată interacționa cu natura, să se poată relaxa și să poată învăța despre natură și creșterea plantelor. Obiectivul este să avem minimum 3 școli pilot în oraș în care să amenajăm grădini și sere în care copiii să poată să interacționeze direct cu natura.
▷Mai mult decât oricând, este necesară demararea unui amplu proces de susținere și dezvoltare a sistemului dual în cadrul liceelor tehnice. Vrem să susținem investițiile în dezvoltarea bazei materiale a unităților de învățământ și dezvoltarea de parteneriate cu importanți operatori economici din domenii precum HoReCa, Energie, Construcții sau Auto. Pentru liceele tehnologice din Pitești, obiectivul este să dotăm liceele tehnologice cu laboratoare astfel încât să poată să desfășoare practica. Laboratoarele vor fi proiectate în colaborare cu marii angajatori. Ne mai dorim un centru de C&D în colaborare cu Universitatea din Pitești și DACIA, dar și un centru de cercetare și dezvoltare în parteneriat cu Dacia Renault și cu Universitatea din Pitești – Facultatea de Mecanică și Tehnologie, care să pregătească viitorii specialiști în industria auto.
▷After-school-ul subvenționat este mai mult decât necesar, ținând cont de realitățile sociale!
În ultimii 30 de ani, Piteștiul a pierdut prea mulți oameni. Cam cât populația Mioveniului de mulți. Trebuie să ne preocupăm acum de viitor și viitorul este educația.

Adauga comentariu