Ca om de afaceri nu am cum să nu fiu îngrijorat privind spre măsurile fiscale cu care PSD testează, în aceste zile, piața să vadă: îi merge, nu-i merge, țipă careva…

Se vorbește despre reducerea deficitului bugetar pentru a se evita procedura de suspendare a unor fonduri din planul PNRR. Care sunt măsurile prin care PSD crede că vor veni mai multe fonduri la stat?

Majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, după ce deja s-a majorat de la 5% la 8%! Această ultimă majorare oricum a inhibat dorința mediului de afaceri de a mai încasa dividende. Mulți s-au grăbit să profite de plata dividendelor înainte ca acel 8% să intre în vigoare. Când va ajunge la 10%, colectările statului vor fi infime!

Creșterea TVA în Horeca, de la 9% la 19%, după ce a crescut o dată, anul trecut, de la 5% la 9%. Domeniul Horeca a fost dur lovit de pandemie și este în continuare afectat scăderea capacității de consum a românilor, pe fondul creșterii tuturor prețurilor, de la produse la servicii. TVA crescut la HORECA se va traduce printr-un nou val de falimente, creșterea șomajului, încurajarea economiei la negru. Asta înseamnă bani și mai puțini la bugetul statului!

Renunțarea la facilitățile pentru constructori și agricultori, în ciuda amenințărilor cu protestele. Mai exact, se dorește introducerea CASS pe salarii, ceea ce va duce automat la cheltuieli mai mari din partea angajatorilor, deci la proprietăți și produse mai scumpe. Cine va suporta asta? Populația!

Mai adăugăm la toate acestea un nou impozit de 1% pentru cei care dețin imobile și terenuri în valoare de peste 500.000 de euro, un impozit de 1% pentru companiile a căror cifră de afaceri depășește 100 de milioane de euro sau creșterea impozitelor pentru micro-întreprinderile cu cifră de profit peste 500.000 de euro, de la 1% la 2%.

Aceste măsuri, luate la pachet, reprezintă o lovitură dură atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru economia României. Nici măcar nu trebuie să fii analist economic să realizezi acest lucru!

Adauga comentariu