Da, candidez la Primăria Pitești. Este datoria mea de cetățean ca atunci când văd că lucrurile nu merg în direcția bună, să mă implic. O fac cu tot sufletul și buna-credință, o fac cu gândul la un viitor frumos al nostru și al copiilor noștri aici, la Pitești. Le mulțumesc tuturor celor care îmi sunt alături în această mare provocare și contez pe ajutorul vostru, al tuturor piteștenilor care înțeleg că împreună putem face din Pitești un oraș în care merită să trăiești! Vă transmit și aici mesajul pe care l-am transmis în ziua lansării!

De ce candidez?

Sunt Mihai Coteț, tată a doi copii minunați, soț, antreprenor. Am muncit timp de 30 de ani să construiesc un viitor, o viață mai bună pentru mine și familia mea. Mi-am câștigat banii încă din facultate și după terminarea ei, am pornit la drum de la zero, cu o Dacia Papuc și o servietă. Nu am fost omul nimănui. Nu am dat tunuri la stat. Am muncit, cot la cot cu soția mea, 24h/24h, 7 zile din 7.

Aveam tot ce mi-aș fi putut dori.

Doar că tot ce mi-am dorit a fost pe parcus furat de lângă mine. Îmi doream să-mi văd copiii rămași lângă casă, în Pitești. Îmi doream să-mi văd locul pe care îl numesc acasă un loc bun pentru ai mei, pentru nepoții mei. Acum copiii sunt departe iar acasă e doar un cuvânt șchiop.

Încet, încet tot ce am visat mi-a fost furat. Ani la rând am văzut cum ne împuținăm și ani la rând am văzut cum cei care au rămas și-au pierdut orice speranță.

În fața acestei realități dureroase trăite pe propria piele, am realizat că pe noi nu ne-a învățat nimeni să fim cetățeni. Am învățat din propria experiență, însă, A NU FI cetățeni ne costă extrem de scump. A NU FI cetățeni înseamnă a nu ne vedea copiii și nepoții crescând lângă noi. Dar dacă tot am învățat această lecție dureroasă, hai să vedem ce putem face de aici înainte.

Și vă invit să pornim de la ceea ce avem în prezent, pe cifre, statistici, fără patimă, fără demagogie.

Suntem 141.275 de piteșteni și de la an la an tot mai puțini. La începutul anilor 2000 eram peste 188 de mii. În 23 de ani am pierdut populația unui oraș ceva mai mare decât Mioveni.

43.767 dintre noi au peste 55 de ani, vorbim de mai mult de 30% din populația acestui oraș. Acest declin a determinat și migrarea marilor afaceri către alte zone cu populație tânără, atractive pentru perspectivele de dezvoltare ale companiilor.

Pitești are 73.500 de locuitori cu loc de muncă. Jumătate dintre piteșteni nu lucrează, iar acest lucru se simte deja in calitatea serviciilor publice.

Îmbătrânim, iar generațiile tinere pleacă una după cealaltă. Rămânem tot mai puțini și tot mai singuri.

Cum am ajuns aici?

Simplu. Neglijând toate prioritățile pe care ar trebui să le aibă o administrație care își prețuiește comunitatea.

Trăim într-un oraș în care cel mai bun spital este autostrada către București. De unde știm acest lucru? Dacă în 2013, Spitalul Județean de Urgență Pitești trata anual 66.166 de pacienți, în 2022, spitalul a ajuns să trateze puțin sub 40.000 de pacienți, mai exact 39.919, o scădere drastică de aproximativ un sfert.

În 30 de ani nu s-a construit nimic nou. Doar s-a cârpit și s-au promis spitale din patru în patru ani.

Trăim într-un oraș sufocat, căpușat dar mai ales furat.

Banii noștri au ajuns în pomeni electorale, în bâlciuri și distracții, în fântâni și semafoare, când ar fi trebuit să ne concentrăm pe construirea unei temelii sănătoase pe care să ne creștem orașul.

Ți-e frică să intri într-un spital din Pitești ca nu cumva să ai nevoie de pompele funebre de la poarta lui!

Dar nici la capitolul Educație nu stăm bine! Infrastructura școlară este depășită. Numărul de creșe și grădinițe este insuficient. Administrația nu a investit în after-school-uri care să le ofere părinților libertate profesională. Am făcut-o noi. Și eu am ajutat la înființarea un after-school la școala copiilor mei, am dotat clasele cu mobilier modern, am sprijinit acțiuni și proiecte educaționale.

Avem o facultate, dar copiii vor la București, la Cluj, la Iași, în afară… Într-un campus universitar nu a investit nimeni. Nu avem un sistem de colaborare cu mediul de afaceri pentru a crea oportunități pentru antreprenori și investitori care să generereze locuri de muncă pentru studenți. Politicienii au căpușat până și posturile de profesori universitari!

Dar actuala administrație nu vrea noi generații, pentru că tinerii sunt greu de manevrat, sunt greu de manipulat. Gentea și camarila sa au respins până si stimulentul pentru nou-născuți, au respins orice proiect care ar putea ajuta tinerii părinți. Gentea vrea doar sinecuriști încolonați, doar oameni de partid.

Primăria Pitești nu a înțeles în 30 de ani că economia locală e un ecosistem viu, care trebuie întreținut prin implicarea tuturor autorităților. Toate autoritățile din subordinea primăriei au fost privite ca locuri călduțe de plasare a sinecurilor și de căpușare a bugetului local, an după an, după an. Iar efectele se văd cu ochiul liber.

Am făcut pași înapoi în economie

Despre necesitatea unui parc industrial în Pitești se vorbește de cel puțin 25 de ani. În Arad, primul parc industrial a fost construit în 1999! Pentru că a prins trenul la momentul potrivit, Aradul este astăzi orașul cu cel mai mare număr de investitori concentrați în parcurile sale industriale. Prahova are cel puțin 16 parcuri industriale. Cluj – 10 parcuri industriale şi Braşov – 9 parcuri industriale. În tot acest timp, Piteștiul a fost orașul care, an după an, a pierdut aproape toate societățile sale de tradiție, fără să reușească să atragă vreo investiție notabilă.

Atractivitatea economică este susținută de tinerele generații. Suntem un oraș cu centru universitar și cu industrie auto – principalul contributor la PIB-ul României. Cu toate acestea, nu putem să ținem pasul cu orașe precum Iași, sau Brașov. Nu atragem tineri, deși avem datele pentru a fi un oraș atractiv.

Ne ocolesc antreprenorii, ne ocolesc investitorii, ne ocolește viitorul.

De ce se întâmplă acest lucru?

Pentru că avem o administrație incompetentă și lipsită de viziune.

Au excelat doar la hoție. Au excelat doar la corupție. Avem fost primar în pușcărie, un alt fost primar în libertate pentru că l-a turnat pe cel din pușcărie și actual primar care se încăpățânează să ne arate că hoția și tupeul sunt valori capitale pentru PSD.

Au excelat doar la sifonat. Avem semafoare, fântâni arteziene, stații de autobuz la preț de garsoniere.

Nu avem infrastructură, nu avem nicio măsură pentru mediul de afaceri, nu avem transparență în administrație, nu avem respect pentru cetățeni.

Nu se construiește nimic, doar se dau bani pe studii de fezabilitate. Restul… e SF! Ceea ce la alții e realitate, la noi e SF, de la poduri peste Argeș, la spitale sau pasaje pentru decongestionarea traficului.

Nu avem performanță, dar dăm milioane de euro la ONG-ul din spatele echipei de fotbal FC Argeș.

În concluzie…

Avem nevoie de o administrație care să înțeleagă că lucrurile nu mai pot merge așa, că am pierdut mai mult decât ne-am putut permite. Ne vrem copiii acasă! Vrem să ne reconstruim orașul! Orașul este casa noastră și este al nostru, al tuturor.

Este obligatoriu să reformăm aparatul administrativ. Avem nevoie de eficientizarea primăriei. Este esențial să creștem capacitatea administrativă și de atragere a fondurilor europene.

Avem nevoie de școli noi, spital nou, dispensare, parcuri, locuri de joacă, susținere pentru învățământ, proiecte noi de infrastructură, infrastructură pentru timpul liber, măsuri concrete pentru mediul de afaceri.

Dar, cel mai important, avem nevoie de unitate. Avem nevoie sa înțelegem că alegerile pe care le facem, sau lipsa unei alegeri, ne influențează în mod direct viața. Facem de 30 de ani aceleași alegeri și vrem rezultate diferite. Dacă vrem rezultate diferite, hai să votăm pentru Pitești, nu pentru camarila PSD.

Piteștiul nostru are un potențial fantastic din toate punctele de vedere. Generația mea e o generație mândră, o generație care nu se dă bătută. O generație care nu vrea să fie tratată cu dispreț. O generație care a muncit, a performat și vrea același lucru și de la cei care o reprezintă. O generație care are coloană vertebrală și care, o dată trezită, nu mai are nevoie decât de unitate. Deci avem pentru ce lupta!

Sunt consilier local și văd risipa din primărie.

Văd lipsa de transparență.

Văd tupeul suveran al camarilei lui Gentea.

Văd cum orașul își ratează potențialul de peste 30 de ani de când e pe mâna lor.

Văd cum banul public e risipit pe tichii de mărgăritar.

Sunt om de afaceri.

Văd cum tinerii pleacă, iar angajatorii nu mai au forță de muncă.

Văd cum investitorii ne ocolesc.

Văd cum infrastructura nu a ținut pasul cu nevoile mediului de afaceri.

Văd cum administrația vrea să stoarcă dar nu știe să pună nimic înapoi.

Văd cum antreprenorii autohtoni nu doar că nu sunt sprijiniți, ci sunt falimentați de administrație din cauza faptului că au permis marilor comercianți să intre până în inima orașului și în interiorul fiecărui cartier.

Sunt părinte

Văd cum tinerii ne pleacă.

Văd că tinerii nu au un loc al lor unde să se întâlnească.

Văd care este starea sistemului educațional de la noi din oraș.

Văd că cei care termină școala nu au perspective și nici alternative pentru carierele profesionale pe care le vizează.

Sunt fiu

Văd că pentru orice problemă de sănătate trebuie să merg la București.

Văd că nu pot avea încredere în spitalele vechi, unde infecțiile nosocomiale curmă vieți.

Văd că medicii nu vor să vină la Pitești.

Sunt piteștean

Văd cum orașul decade.

Văd cum orașul este invadat de săli de păcănele.

Văd cum nu avem piețe moderne.

Văd cum nu avem parcuri întreținute.

Văd cum pădurea noastră e vândută la bucată rechinilor imobiliari.

Sunt cetățean

Văd cum suntem dezbinați.

Văd cum tăcerea se cumpără la bucată și se răsplătește cu funcții la stat.

Văd cum puterea nu mai are nicio opoziție din partea niciunuia dintre câinii de pază ai societății.

Sunt candidat.

Pentru că văd toate acestea, nu mai pot sta deoparte.

Candidez la primăria Municipiului Pitești și invit alături de mine cetățenii acestui oraș. Împreună putem face din Pitești un oraș în care merită să trăiești.

Adauga comentariu