Începând cu 1 decembrie 2018, părinții care se internează în spital împreună cu copiii de peste 3 ani, în calitate de însoțitori, trebuie să achite o taxă pentru fiecare zi petrecută acolo. Să nu vă închipuiți că, în cazul în care părintele nu își permite taxa care variază de la un spital la altul, copilul beneficiază de vreo supraveghere specială din partea personalului medical. Nu, pur și simplu statul a considerat că ajutorul de care beneficiază din partea unui părinte care își supraveghează copilul (în lipsa unui personal dedicat) trebuie taxat.

Spre exemplu, la Spitalul de Pediatrie Pitești, taxa zilnică pe care trebuie să o plătească însoțitorul unui copil este de 10 lei. Pentru familiile de condiție modestă, care trebuie să petreacă alături de copil o săptămână sau poate mai mult, suma nu este deloc neglijabilă.

Încă de la intrarea în vigoare a legii, Avocatul Poporului a fost sesizat de mai multe asociații de părinți.

,,Atunci când avem un copil suficient de bolnav să necesite internare, acel copil deja are o suferință. Ca să adăugăm peste această suferință trauma absenței unui părinte care poate nu își permite taxa aceea care este de la 10 la 50 de lei, 50 de lei este enorm și pentru un părinte de condiție medie. Deci, ca să adăugăm și această traumă a absenței impuse de condiții financiare a părintelui, mi se pare o gravă încălcare a dreptului copilului. Între 3 și 5 ani, copiii au nevoie de atenția exclusivă aproape a părintilor de aceea o să vedeți că părintii care au copiii în această categorie de vârstă vor face probabil cele mai mari eforturi pentru a se putea interna alături de copiii lor.” declara Ana Măiță, președinte al Asociației ,,Mame pentru Mame”.

Avocatul Poporului s-a pronunțat între timp pe această speță și a dispus retragerea taxei de însoțitor sau cel puțin ridicarea vârstei de la care aceasta devine obligatorie. Din nefericire, guvernanții, în frunte cu Viorica Dăncilă, sunt preocupați cu traficul de funcții, pentru a-și păstra privilegiile.

Dinspre CNAS, răspunsul venit recent este unul absolut îngrijorător: ,,Analizăm cu mare atenție, din punct de vedere bugetar, ce înseamnă să aplicăm această taxă începând cu vârsta de 7 ani.”.

Cu alte cuvinte, autoritățile recunosc faptul că taxa de însoțitor a fost impusă pentru a cârpi bugetul sănătății, domeniu în care salariile au crescut considerabil.

Sper ca după ziua de joi să reușim să obținem majoritatea în Guvern. Voi face o prioritate din a face lobby pentru îndreptarea acestei nedreptăți pe lângă parlamentarii argeșeni, părinți la rândul lor și mari amatori de poze în care apar cu copii în brațe, ca și doamna premier Dăncilă, de altfel.

Nu toți părinții din Argeș sunt bugetari de-ai lui Ionică și Manu. Nu toți lucrează în multinaționale. Nu pentru toți suta aceea de lei vechi înseamnă un inutil mărunt.

Când tu, statule, nu oferi condițiile necesare, nu ai niciun drept să abuzezi cetățeanul pe care ar trebui să-l servești!