Banul public nu poate fi secretizat! Cetățenii au dreptul conferit de către Constituție să fie informați cu privire la modul în care sunt folosite fondurile publice.
M-am adresat Curții de Conturi a României după ce primarul Piteștiului a secretizat unul dintre cele mai supraestimate contracte din bani publici. Vorbim despre cele 99 de stații, al căror preț mediu este de 41.000 de euro/bucată.
Administrațiile locale lipsite de transparență, pentru că de cele mai multe ori au ceva de ascuns, folosesc drept pretext Legea achizițiilor publice. Aceasta permite introducerea unor clauze de confidențialitate în contractele încheiate cu statul, dar numai în situații exepționale.
În cazul de față, conducerea Primăriei Pitești invocă faptul că stația la preț de garsonieră ar fi o ,,operă științifică”, lucru ridicol, întrucât nu vorbim decât de niște stâlpi și niște geamuri din materiale convenționale. Nu avem nimic inovativ în aceste stații. Sunt cât se poate de banale și dubios de scumpe.
La Primăria Pitești, contractele nesecretizate reprezintă o excepție, lucru care ar trebui să constituie un red flag pentru toate organele de anchetă.
Și voi, în calitate de cetățeni, puteți sesiza organele statului atunci când bănuiți că administrația locală ar fi coruptă sau, din incompetență, ar gestiona în mod păgubos banul public.
Dacă și voi considerați că e nefiresc ca o stație rudimentară de autobuz să coste cât o garsonieră, iar informația să fie ținută la secret, puteți completa un formular pe adresa Curții de Conturi a României:

Adauga comentariu