Atenție, acesta este un articol care vă poate afecta emoțional!

Deși este doar ministru interimar al Educației, Daniel Breaz tocmai și-a legat numele de una dintre cele mai nocive măsuri luate vreodată pentru sistemul de educație din România. Astfel, potrivit Ordinului 5.093 publicat în Monitorul Oficial 726 din 4 septembrie 2019, candidații care au luat sub nota 5 la Titularizare sau care nu s-au prezentat la concursul național de anul acesta vor putea să fie angajați și să predea în școli.

La nivel național, 3.388 de candidați au obținut note între 1 şi 4,99 la examenul de Titularizare 2019, potrivit datelor anunțate de Ministerul Educației.

Cum poate un învățător sau un profesor de 2 să predea unor copii? Am ridicat prostia, slaba pregătire, incompetența la rang de premieri, miniștri, parlamentari, președinți de consilii județene sau directori de instituții, acum le aducem și la catedră?! Ce autoritate morală pot avea astfel de cadre didactice în fața elevilor și a părinților lor? Oare ce generații de copii vor ieși din mâna unor astfel de oameni atât de slab pregătiți?

Să mai luăm în calcul și următorul aspect: copiii de astăzi nu mai sunt ca cei de ieri. Problemele pe care le ridică sunt mai mari și mai diverse. Trăind în epoca tehnologiei și a informației livrate la secundă, atenția lor nu mai este la fel de ușor de captat; au o personalitate puternică, ce nu mai poate fi ,,domesticită” cu pedepse fizice; au acces la infinit mai multă informație; nu mai vorbesc despre faptul că tot mai mulți copii se confruntă cu deficit de atenție și alte afecțiuni specifice vremurilor pe care le traversăm sau trec prin probleme de familie care îi afectează emoțional. Provocarea pentru un cadru didactic este, astfel, mult mai mare decât înainte. Dascălul trebuie să fie nu doar foarte bine pregătit din punct de vedere al cunoștințelor pe care trebuie să le posede, dar trebuie să aibă și un adevărat talent psiho-pedagogic.

Ce faci tu, ministru PSD, în contextul în care provocările cu care ne confruntăm sunt mult mai mari și nevoia de calitate direct proporțională? Aduci nota 1 și 2 la catedră?! Analfabeții funcțional nu pot genera decât alți analfabeți funcționali, iar efectele pe termen mediu și lung vor fi dezastruoase.

Iată încă un motiv extrem de serios pentru care inconștienții aceștia trebuie să plece urgent din fruntea țării. Au pus economia pe brânci, au irosit alți patru ani de potențială dezvoltare, iar acum vor să pună cruce și educației.