Restaurante sunt multe. Însă când găsești ACEL restaurant, știi sigur că vei reveni de fiecare dată cu plăcere. Piquant, restaurantul de lângă Parcul 1907, este ACEL restaurant pentru mine, un loc cu o energie aparte. ,,Surprinde-mă!” – îi spun de fiecare dată lui Cristian Rușanu, care este și patron, și bucătar, și cel care face piața, și cel care, atunci când are un moment de respiro, ne ține companie și ne vorbește despre locurile pe care le-a mai vizitat.
Cristi nu este bucătar de profesie. Mult timp a activat pe zona comercială, în mai multe firme franceze de proiectare în domeniul automotive. Experiența franceză l-a făcut să se îndrăgostească de patiseria franțuzească așa că, în 2010, deschidea lângă Colegiul ,,Zinca” un bistro numit ,,Tartine et moi” care, mai apoi, s-a transformat într-un bistro elvețian. De ce? Simplu, a întâlnit un maître patiserie chocolatier din Elveția, cu care a lucrat pe zona de tartinne trei ani și de la care a învățat tot ce se putea în materie de dulciuri. De altfel, pasiunea lui Cristi sunt dulciurile, pentru că își poate pune imaginația la lucru și poate face infinite combinații.
Restaurantul l-a deschis din dorința de a oferi altceva unei comunități pe care și-a dorit să o strângă în jurul unei… experiențe autentice. Pentru că asta este Piquant, o experiență. Tot ce mănânci, de la pâine la desert, este făcut ,,în casă”, fără premix-uri, fără prafuri, pe cât se poate cu ingrediente naturale și sănătoase. În fiecare zi face piața, are… doamnele lui de la care ia de fiecare dată legume proaspete pentru că, la Piquant, se gătește zilnic.
,,Avem un meniu scurt, de o pagină. Nu cred în meniuri în care zici că n-ai citit când erai mic și te pedepsesc la restaurant. Mi se pare nepractic, mai ales dacă ții la prospețimea mâncării”. – spune Cristi.
Iar meniul de o pagină se schimbă periodic. Poți mânca un borș de sfeclă roșie, la fel cum poți mânca o tigaie cu fructe de mare, tagliatele cu rață sau coaste de vițel. Totul se face funcție de cum vrea să te surprindă cheful, după propriul gust format într-o familie în care nu s-a gătit niciodată la modul clasic.
Pâinea, făcută după o rețetă elvețiană – lăsată la dospit peste noapte timp de 14-15 ore -, este de fiecare dată din partea casei. Spune că ar da și apa gratis, doar că nu-și permite financiar acest lux.
Meniul zilei, de fiecare dată altul, te va surprinde cu variantele sale etnice și, uneori, tradiționale.
Mi-e drag când văd comunitatea strânsă în jurul oamenilor frumoși, care au ce împărtăși, în jurul unei experiențe autentice. Cred că asta este ceea ce ne va împinge mai departe spre Piteștiul pe care ni-l dorim cu toții.
Dacă treceți pe la Piquant, să-mi spuneți cum a fost! Îmi permit o sugestie: orice ați alege, luați la final și ceva dulce!