Rata mortalităţii infantile continuă să rămână, în România, de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. Toate acestea se întâmplă în țara în care ministrul Sănătății susține că s-au făcut investiții masive în domeniul sănătății.

Clivajul acesta extrem de mare este nu doar între România și alte țări membre UE, ci și între județele din țara noastră. Acolo unde administrația locală și județeană au investit în infrastructura spitalicească, cifrele vorbesc de la sine.

Sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile este dublul mediei pe ţară şi chiar aproape triplă faţă de Bucureşti şi oraşele mari, unde maternităţile sunt mai bine dotate.

Media naţională a ratei mortalităţii infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuţi vii. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante! Cu alte cuvinte, o treime dintre nou-născuți nu au o șansă la viață pentru că… au ghinionul să se nască în maternități cu dotări precare.

Rapoartele oficiale scot la suprafață o realitate destul de îngrijorătoare în ceea ce privește Argeșul. Față de județe precum Alba sau Arad (pentru că, nu-i așa, trebuie să avem drept etalon zone dezvoltate ale țării), în Argeș rata mortalității infantile a fost, în unii ani, chiar dublă!

Cifrele de mai jos vorbesc de la sine!

#Cu maternitate la Pitești, mamele nasc la București!

Nu este de mirare de ce foarte multe mămici din Argeș aleg să nască nu la Spitalul Județean Pitești, ci la București! Dincolo de dotările modeste pe care le pune la dispoziție maternitatea din municipiul Pitești, infecțiile nosocomiale reprezintă o teamă la fel de mare pentru părinți. Este de notorietate faptul că mulți nou-născuți au contactat astfel de infecții și că, în primele zile de viață, mulți au urmat tratamente cu antibiotic… preventiv (sau nu?!). Toate acestea, însă, sunt ascunse sub preș. Mămicilor – care, de altfel, au toate analizele obligatorii la zi până la momentul nașterii -, li se spune că infecția a fost una… intrauterină, ceea ce este o mare ticăloșie.

#În top la luarea de mită!

Spitalul Județean Pitești este campion, însă, la capitolul… șpagă. Anti-Bribery-Synergy a publicat, recent, prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanţelor operaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii mitei în spitale. Pe româneşte spus, un clasament în funcţie de răspunsurile date de beneficiarii sistemului sanitar la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”.  Spitalul Județean Pitești se află pe locul 10! Din nou cifrele vorbesc, și o fac în contextul în care salariile medicilor au crescut considerabil.

#Piteștiul, orașul cu două spitale, dar… fără niciunul!

,,Nu putem să facem minuni cu mâinile goale. Este vital ca orice maternitate sa aibă la dispoziție aparatură medicală esențială actului medical.” spunea, anul trecut, dr. Mihaela Vintilă, șeful Secției de Neonatologie, unul dintre cei mai buni specialiști din județ. Declarația o făcea în contextul în care organizația ,,Salvați Copiii” România dota, pentru a cincea oară, secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești (de data aceasta cu o masă radiantă super performantă, cu modul de resuscitare).

Din nefericire, atât Spitalul Județean Pitești, cât și Spitalul de Pediatrie se află în subordinea Consiliului Județean Argeș, instituție care mai finanțează și alte spitale din județ. Fondurile alocate sănătății, însă, au fost drastic reduse în ultimii ani, prioritate având salariile nesimțit de mari pe care administrația județeană și le-a acordat. Pentru că a putut!

Primăria Pitești, deși are pe raza sa administrativ-teritorială cele două spitale, nu s-a învrednicit nicio secundă să preia măcar unul dintre ele și să facă ceea ce au făcut și alte administrații locale cărora le pasă de proprii cetățeni.

Ca potențial viitor primar, voi face o prioritate din preluarea în administrare a unuia dintre cele două spitale – la fel de vitregite din punct de vedere al dotărilor și al stării de degradare a clădirilor. Se pot face minuni, cu bani puțini și sprijin privat. Nu vă ascund că am cunoștințe care au vrut să doteze, prin acordarea de sponsorizări, secții ale celor două spitale, dar… au fost refuzați de către conducere. De ce? E simplu! De ce să nu cumperi aceste echipamente, care vin la pachet cu… ,,procentul” aferent? De asemenea, nu este o noutate nici faptul că modul în care au fost manageriate cele două spitale de-a lungul timpului ține de competența procurorilor DNA.

Despre necesitatea construirii de la zero a unui spital… inutil să mai vorbesc! Însă, cu o guvernare PSD la centru, în județ și în municipiul reședință, toate acestea vor rămâne o utopie, așa cum au fost în ultimii 30 de ani.