MIHAI COTEȚ - Candidat la Primăria Municipiului Pitești

Facem din PITEȘTI un oraș în care MERITĂ să trăiești!

mihai-cotet-canditat-la-primaria-municipiului-pitesti

Program de Guvernare Locală

• ORAȘUL DIN CARE S-A PLECAT

• ANALIZA ULTIMILOR 30 DE ANI

• DECĂDEREA UNUI ORAȘ REPER

    I

PREAMBUL

Trăim într-un oraș în care cel mai bun spital este autostrada către București. De unde știm acest lucru? Dacă în 2013, Spitalul Județean de Urgență Pitești trata anual 66.166 de pacienți, în 2022, spitalul a ajuns să trateze puțin sub 40.000 de pacienți, mai exact 39.919, o scădere drastică de aproximativ un sfert. În 2013 s-au realizat 140 de mamografii la Pitești, în următorii ani, zero, în condițiile în care , conform Eurostat, numărul deceselor prin cancer de sân a crescut în perioada 2012-2020 cu 6.14%.

România a înregistrat în această perioadă o creștere de 10.75% a cazurilor de cancer de sân. De ce? Pentru că medicina nu se axează pe prevenție. În 2022 în cercetarea statistică a situației spitalului, parafată de Virgiliu Ghițulescu, șeful Serviciului de Statistică medicală și informatică, confirma absența mamografiilor din 2013 încoace.

Dacă ar fi să ne uităm în caleidoscop, acest instantaneu despre situația sistemului medical din Pitești este un motiv solid pentru depopularea și pentru distrugerea demografică a orașului la care asistăm pasivi de 30 de ani încoace.

DECĂDEREA DEMOGRAFICĂ

Cei mici, educație primară eficientă cu programe coerente de afterschool care să le ofere părinților libertatea de a investi timpul pe planul profesional, sistem medical performant care să nu îi oblige pe piteșteni să bată drumul spre București la prima problemă de sănătate, investiții în campusul universitar, pentru a atrage tineri din alte județe și un sistem de colaborare cu mediul de afaceri pentru a crea oportunități pentru antreprenori și investitori care să genereze locuri de muncă pentru studenți. Primăria Pitești nu a înțeles în 30 de ani că economia locală e un ecosistem viu, care trebuie întreținut prin implicarea tuturor autorităților. Toate autoritățile din subordinea primăriei au fost privite ca locuri călduțe de plasare a sinecurilor și de căpușare a bugetului local, an după an, după an. Iar efectele se văd cu ochiul liber. În 13 ani am reușit să creștem PIB-ul per capita cu mai puțin de 1000 de euro. Acest lucru ne arată că stagnăm. Și ce e mai grav este că am stagnat într-o perioadă în care economia României a crescut fără precedent, o creștere bazată pe consum, ceea ce ar fi trebuit să producă impact și la nivel local, unde producția auto a ținut pasul cu cererea la nivel european.

În județul nostru am suferit de pe urma unei structuri economice mono-industriale ca urmare a modelului impus de perioada comunistă. Valea Călugărească depindea de combinatul de îngrășăminte chimice, Câmpulung era legat de Uzina de Automobile ARO, Plopeni deservea uzina de armament, Mioveni a fost consolidat în jurul Uzinei Dacia. Pe fondul restrângerii activității după 1989, Piteștiul a reușit să atragă prea puțin din populațiile care au cunoscut realitatea șomajului după 1989, majoritatea alegând calea emigrării.

DECĂDEREA ECONOMICĂ

Pitești are 73.500 de locuitori cu loc de muncă. Jumătate dintre piteșteni nu lucrează, iar acest lucru deja se simte în calitatea serviciilor publice. PIB-ul per capita nu depășește 26,450 euro, ceea ce ne plasează pe locul 267 din 290 de orașe europene analizate. Suntem la coada clasamentului în Europa. Similar, dacă ne raportăm la un oraș din Germania, Salzgitter în apropierea căruia este construită una dintre fabricile Volkswagen are o populație de puțin peste 100.000 de locuitori, vedem un PIB per capita de 51,738 euro – aproape dublu față de noi, în pofida faptului că în luna mai 2023, Dacia Sandero și-apăstrat titlul de cea mai bine vândută mașină pe piața din Uniunea Europeană. Potrivit noilor date furnizate de JATO Dynamics, modelul mărcii produse în Argeș a fost vândut în 21.745 de exemplare, iar modelul Volkswagen T-Roc, cu 18.333 de mașini vândute s-a clasat abia pe locul 3.

Ce ne spune acest lucru? Deși producem bunuri care au succes la nivel european și nu numai, nu reușim să creștem calitatea vieți pentru piteșteni, nu reușim să creștem productivitatea și avem o economie locală nediversificată. Toate aceste lucruri sunt din cauza unei administrări dezastruoase care a guvernat mediul local timp de trei decenii. Am direcționat banii în pomeni electorale, în bâlciuri și distracții, fântâni și semafoare, când ar fi trebuit să ne concentrăm pe calitatea educației – începând de la grădinițe și creșe, creșterea numărului de locuri pentru cei mici, educație primară eficientă cu programe coerente de afterschool care să le ofere părinților libertatea de a investi timpul pe planul profesional, sistem medical performant care să nu îi oblige pe piteșteni să bată drumul spre București la prima problemă de sănătate, investiții în campusul universitar, pentru a atrage tineri din alte județe și un sistem de colaborare cu mediul de afaceri pentru a crea oportunități pentru antreprenori și investitori care să genereze locuri de muncă pentru studenți.

Primăria Pitești nu a înțeles în 30 de ani că economia locală e un ecosistem viu, care trebuie întreținut prin implicarea tuturor autorităților. Toate autoritățile din subordinea primăriei au fost privite ca locuri călduțe de plasare a sinecurilor și de căpușare a bugetului local, an după an, după an. Iar efectele se văd cu ochiul liber.

În 13 ani am reușit să creștem PIB-ul per capita cu mai puțin de 1000 de euro per capita. Acest lucru ne arată că stagnăm. Și ce e mai grav este că am stagnat într-o perioadă în care economia României a crescut fără precedent, o creștere bazată pe consum, ceea ce ar fi trebuit să producă impact și la nivel local, unde producția auto a ținut pasul cu cererea la nivel european.

În județul nostru am suferit de pe urma unei structuri economice mono-industriale ca urmare a modelului impus de perioada comunistă. Valea Călugărească depindea de combinatul de îngrășăminte chimice, Câmpulung era legat de Uzina de Automobile ARO, Plopeni deservea uzina de armament, Mioveni a fost consolidat în jurul Uzinei Dacia. Pe fondul restrângerii activității după 1989, Piteștiul a reușit să atragă prea puțin din populațiile care au cunoscut realitatea șomajului după 1989, majoritatea alegând calea emigrării.

DECĂDEREA CALITĂȚII VIEȚII

Calitatea vieții într-o comunitate este dată de nivelul de bunăstare din comunitatea respectivă. Degeaba la nivel individual poate fi unul satisfăcător dacă în jurul tău este declin la toate capitolele vieții în comunitate.

În mod paradoxal, trăim într-un județ fără foarte multe zone cu nivel scăzut de capital.Însă, ce putem vedea, este că zonele care sunt deficitare în capital uman la noi în județ sunt cele concentrate pe municipiul Pitești. Cu alte cuvinte, avem frâna de mână trasă la nivel de dezvoltare, pentru că nu putem atrage noi afaceri la nivel local, pentru că fiecare investitor își va pune problema – de unde iau forță de muncă? În același timp, vedem zone precum Brașovul care se poate lăuda că este un oraș fără zone cu nivel scăzut de capital uman.

De ce? Pentru că reușesc să atragă an de an tineri din Moldova și din zonele limitrofe. Și odată cu asta, investiții, oportunități și un nivel de trai crescut pentru locuitori.

Peste scăderea capitalului uman se suprapune altă situație care ar trebui să îngrijoreze administrația locală curentă, anume procentul de populație urbană în zone marginalizate. Zonele marginalizate sunt definite prin: cartiere sau străzi de pământ fără branșamente complete la utilități – gaze, apă curentă, canalizare cu stație de epurare, sistem de colectare a apelor pluviale. Cu toate acestea, preocuparea primăriei este să pună stații de autobuz la preț de garsoniere, semafoare și fântâni arteziene.


 II

REORGANIZARE INTITUȚIONALĂ

Primul pas, Primăria Pitești trebuie reorganizată. Administrațiile publice la nivel central, regional și cele locale pun în aplicare în mod direct 35% din bugetul UE. Ele gestionează sectorul public, care constituie cea mai mare “industrie” a UE, care cheltuiește 47% din bugetul uniunii și angajează aproximativ 25% din populația UE.

Pe mâna administrațiilor locale ajung sume exorbitante. Nu ți-ai lăsa agoniseala de o viață administrată de o bancă ce e condusă de incompetenți, nu? Atunci de ce ai face-o când vine vorba de banii tăi din taxele pe care le plătești? Nu e de mirare că România e pe ultimul loc în Europa la acest capitol. Nu e nicio mirare aici. Relația dintre calitatea actului administrativ și competitivitate economică conform datelor Băncii Mondiale din 2015.

Problema majoră este că asistăm la schimbarea de paradigmă. Asistăm la tranziții multiple pe fondul tuturor crizelor cu care ne-am confruntat în ultimii ani, iar acest lucru pune presiune enormă pe aparatul administrativ să se reformeze și să poată să inoveze astfel încât să țină pasul cu nevoile tot mai complexe ale cetățenilor. În următorii ani, Comisia Europeană a identificat cele mai mari provocări cu care administrațiile publice se vor confrunta. Pe câte dintre acestea le-ar putea gestiona administrația curentă? E o întrebare retorică, desigur.

De 30 de ani, primăria municipiului Pitești a făcut tot posibilul să își atingă două obiective – și dacă cineva crede că acestea ar fi avut o minimă legătură cu un management administrativ local, greșește profund. Nu vorbim despre investiții. Vorbim despre plasarea sinecuriștilor și securiștilor în deconcentrate și devalizarea bugetului local prin interpuși. După 30 de ani este momentul să le arătăm celor care ne conduc faptul că știm cum vrem să fie administrat orașul nostru. Știm ce avem de făcut și putem să îndreptăm jaful la care am asistat neputincioși.

          Provocările lumii moderne

TRANSPARENȚA ADMINISTRATIVĂ

Ce este transparența administrativă și de ce este importantă pentru comunitatea noastră? Transparența administrativă se referă la deschiderea și accesibilitatea pentru toți piteștenii a acțiunilor, deciziilor și proceselor administrației locale. Aceasta implică furnizarea de informații despre activitățile, politicile și deciziile primăriei într-un mod clar, ușor de înțeles și ușor accesibil. Scopul este de a se asigura că cetățenii dispun de informațiile necesare pentru a înțelege modul în care funcționează primăria și instituțiile din subordine, pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a trage la răspundere funcționarii publici. Cu alte cuvinte, ca în orice comunitate europeană normală, obiectivul meu și al echipei mele este să aducem lumină acolo unde primarul actual vrea să țină totul la secret. Din cauza opacității pe care o avem din cauza camarilei lui Gentea, ne confruntăm cu situații hilare în care bugete de la FC Argeș sunt ținute la sertar și deși primăria bagă milioane de euro, echipa înregistrează recorduri negative. Tot în numele netransparenței, când plătitorii de taxe vor să afle de ce o stație de autobuz costă cât o garsonieră, primăria răspunde fără nicio rușine că oferta e lucrare științifică. Primul lucru pentru mandatul pe care mi-l doresc este să pun punct acestor practici feudale. Transparența nu e o favoare. E un drept pe care îl au cetățenii. Site-ul primăriei va deveni platforma de documente pe care cetățenii le vor putea consulta. De ce e important să aducem transparența în administrația piteșteană:

I. Informare Bogată Și Decizii Informate

Piteștenii vor putea lua decizii informate. Transparența ne va permite tuturor cetățenilor să luăm decizii în cunoștință de cauză cu privire la tot ce se petrece în primărie. Sunt taxele noastre. E dreptul nostru să știm cum sunt cheltuiți banii. Atunci când informațiile despre activitățile administrației sunt disponibile cu ușurință, cetățenii pot înțelege mai bine implicațiile politicilor, acțiunilor și deciziilor.

II. Mecanisme De Răspuns Pentru Piteșteni

Piteștenii își vor putea trage aleșii la răspundere. Transparența favorizează responsabilitatea, facilitându-le cetățenilor posibilitatea de a trage la răspundere funcționarii și instituțiile publice pentru acțiunile lor. Atunci când activitățile administrative sunt transparente, devine mai dificil pentru funcționari să se angajeze în practici corupte sau să ia decizii care nu sunt în interesul public.

III. Siguranță Circulară și Încrederea în Administrație

Deschiderea și transparența contribuie la consolidarea încrederii între oamenii din serviciul public și cetățeni. Atunci când oamenii percep că administrația este transparentă și că oferă informații, putem să stabilim o cale de dialog și să ajungem la un sistem participativ de luare a deciziilor pentru Pitești în interesul piteștenilor.

IV. Participarea la Procesele Democratice

Transparența încurajează implicarea cetățenilor în procesele democratice. Informațiile accesibile le permit cetățenilor să participe mai eficient la dezbaterile publice, la discuții și la luarea deciziilor. Cetățenii informați sunt cei care vor să se angajeze în activități civice și să contribuie la procesul democratic.

V. Prevenirea Corupției

Transparența acționează ca un factor de descurajare a corupției. Atunci când operațiunile administrației publice sunt desfășurate în mod deschis, există mai puțină corupție. Sistemele transparente facilitează identificarea și raportarea practicilor corupte de către cetățeni și mass-media.

VI. Alocarea Resurselor

Alocarea eficientă a resurselor: Transparența în materie bugetară și financiară permite cetățenilor să înțeleagă modul în care sunt alocate și cheltuite fondurile publice, un lucru pentru care azi ne luptăm la baionetă. Orice informație trebuie cerută prin adrese și prin mii de procese birocratice și chiar și așa administrația locală blochează toate procesele, astfel încât să nu putem ajunge la modul în care sunt risipiți banii noștri. În momentul în care vom avea alocări transparente ale banilor strânși din taxele noastre, vom vedea cât s-a risipit fără cap în toți acești ani.

VII. Colectarea Părerilor

Servicii publice mai aproape de nevoile comunității: Atunci când administrația locală este transparentă cu privire la activitățile sale, serviciile publice se îmbunătățesc. De ce? E simplu – pentru că cetățenii își pot exprima foarte clar nevoile.

În concluzie, transparența administrativă este o piatră de temelie a bunei guvernări, care aduce beneficii cetățenilor, oferindu-le informații, promovând responsabilitatea, încurajând încrederea și sporind capacitatea acestora de a participa activ la procesul democratic.

Cum vom ajunge să avem transparență administrativă la Pitești?

Reorganizarea Primăriei Municipiului Pitești nu va fi o treabă simplă. Ca de obicei, sistemul se va opune. Va exista rezistență din interior. De aceea trebuie să ne asigurăm că fiecare vot va fi folosit să reușim să strângem o majoritate care să ne permită să reorganizăm un mamut bugetofag înțepenit în timp. Și trebuie să ținem cont că reorganizarea nu înseamnă dat oameni afară, așa cum Gentea sperie angajații din primărie. Reorganizarea presupune alocarea inteligentă a resursei umane în urma unor evaluări corecte, desființarea posturilor de conducere inutile, care deservesc doar sinecuri și așezarea organigramei astfel încât să putem realiza proiecte de anvergură.

Primul lucru de care ne vom lovi va fi lipsa banilor pentru că reorganizarea presupune resurse. Dar aceasta este o falsă piedică. Putem realiza organizarea prin investiții din fondurile de coeziune ale UE prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune, Fondul social european Plus (FSE+), Fondul pentru o tranziție justă (FTJ).

VIII. Transparența financiară

Realizăm un audit al cheltuielilor și proceselor de lucru din aparatul administrativ piteștean. Acest aparat mărit artificial a fost gândit pentru a genera locuri de muncă frumos plătite din buzunarele noastre. Ele nu aduc niciun alt beneficiu, exceptând plasarea sinecurilor. Acest aparat care nu are nicio evaluare a competenței la baza angajărilor sau menținerilor în funcție este ca o bilă de plumb legată de un oraș care se scufundă. Un audit ne va arăta unde trebuie să reorganizăm și unde trebuie să tăiem funcții care au devenit un apendice inutil.

IX. Organigrama Administrativă

Reorganizăm organigrama Primăriei și instituțiilor din subordine. Această etapă este dureroasă dar este necesară. E ca o vizită la dentist pe care administrația a amânat-o 30 de ani, iar acum trebuie să fim pregătiți să facem mai multe extracții și să igienizăm, iar aici problema este a posturilor de conducere inutile, consumatoare de bani. Primul pas este evaluarea personalului – evaluăm competențe și rezultate. După etapa de evaluare, urmează etapa de decantare a rezultatelor și apoi deciziile de management – implementarea unei politici de resurse umane bazată pe criterii de performanță în administrație. Criteriile de guvernanță corporativă vor sta la baza sistemului de evaluare care va fi realizată anual pentru a asigura o bună calitate a sistemului administrativ local. Toate aceste criterii de evaluare ce ne vor ajuta să creștem performanța actului administrativ există deja. Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice este documentul pe care îl avem la dispoziție ca referință de 12 ani.

Pe lângă principiile pe care chiar Guvernul le-a enunțat în urmă cu 12 ani, avem decizia Comisiei Europene din 17.12.2021 de înființare a unui grup de experți în administrația publică și guvernare în vedere îmbunătățirii capacității administrative a statelor membre. Rolul acestui task force este acela de a identifica modalitățile de a reduce diferențele în calitatea serviciilor între statele membre. Comisia Europeană le pune în vedere tuturor statelor membre criteriile pe care administrațiile trebuie să le îndeplinească. Angajații din administrațiile publice trebuie să dețină abilitatea de a analiza și abilitatea de planificare strategică utilizând instrumente științifice, abilitatea de a lucra interdisciplinar cu organizații conexe, noțiuni clare de management financiar și abilitatea de a adopta noi tehnologii pentru digitalizarea administrației locale. E limpede că la cum suntem acum, nu vom avea cum să facem față problemelor ce ne așteaptă.

X. Managementul Resurselor Umane

Implementăm sisteme de management al resursei umane și de evaluare a resursei umane. Cine va îndeplini criteriile, va avea un loc de muncă stabil, remunerat corect, cine nu, va putea să facă în sfârșit cunoștință cu piața muncii, nu cu bursa relațiilor de partid.

 

ELIMINAREA CORUPȚIEI ȘI RISIPEI

Eliminarea corupției din administrația publică este o sarcină complexă și dificilă, care necesită o combinație de reforme juridice, instituționale și culturale. Iată câteva strategii care pot fi utilizate:

I. Reguli Anticorupție

Adoptăm și punem în aplicare legi anticorupție puternice, cu sancțiuni severe pentru contravenienți. Principalul denunțător va fi chiar instituția care va avea zero toleranță față de orice abatere. Vom asigura transparența în procesele juridice și vom oferi protecție celor care vor denunța acte de corupție și asistență juridică.

II. Audituri Regulate

Vom face audituri pe proceduri și pe responsabilitate financiară pentru a evita orice posibilitate de încălcare a legii.

III. Automatizarea Proceselor

Integrarea tehnologiei în administrația locală nu este doar despre rapiditatea cu care putem deservi cetățenii, ci și despre reducerea oportunităților de practici corupte. Obiectivul este să avem servicii publice digitalizate pentru a minimiza contactul direct dintre cetățeni și funcționari, reducând astfel probabilitatea de dare de mită.

IV. Achiziții Favorabile Corecte

Vom avea procese de achiziții publice echitabile și competitive pentru a preveni corupția în contractele publice. Cum? Licitațiile și câștigătorii vor fi comunicați public în mod vizibil, cu ofertele aferente și cu caietul de sarcini pentru a le oferi oamenilor o imagine clară despre modul în care este investit banul public.

În organigrama din cadrul Primăriei vom instrui experți în achiziții publice care vor fi auditați în mod constant.

Iar pentru a ne asigura că nu avem situații care au devenit ordine de zi în ultimii 30 de ani, vom avea un nou regulament care va norma foarte clar conflictul de interese. Experții în achiziții publice nu vor putea să supervizeze o achiziție dacă agenții economici implicați au grade de rudenie sau interese economice comune care se pot proba.

V. Vocea Piteștenilor

Încurajăm cetățenii să raporteze corupția printr-un portal pe care îl vom dezvolta special pentru monitorizarea și raportarea calității actului administrativ.

PARTICIPAREA CETĂȚENILOR

De la o administrație opacă și obtuză, obiectivul nostru este să avem o administrație deschisă, colaborativă și participativă. Încurajarea piteștenilor să se implice în administrația publică are nevoie de o infrastructură de colaborare dedicată, astfel încât să le oferim piteștenilor șansa să se implice activ în procesele de luare a deciziilor, în elaborarea politicilor și în implementarea serviciilor publice. Iată concret ce vom face:

I. Comunicare Deschisă

Stabilim canale de comunicare transparente între administrație și cetățeni. Punem la dispoziție toate informațiile transparent, simplu astfel încât piteștenii să aibă acces la comunicările oficiale pe o platformă online dedicată și de un calendar clar de întâlniri publice și evenimente comunitare.

II. Audiențe Publice

Organizăm consultări și audieri publice pentru a colecta părerea și contribuțiile din partea cetățenilor cu privire la probleme, politici și proiecte cheie pentru orașul nostru. Ne asigurăm că aceste evenimente sunt bine mediatizate și accesibile cetățenilor din toate segmentele sociale.

III. Consiliul Cetățenilor

Formăm un consiliu consultativ multidisciplinar ale cetățenilor pentru a oferi voce societății civile. Consiliul va fi format din comisii. Acestea vor fi împărțite pe arii de interes:

Comisia de urbanism – invităm arhitecți și urbaniști pentru a ne consulta pe proiectele cu impact pentru dezvoltarea urbană a Piteștiului

Comisia de educație și cultură – profesorii și educatorii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când programăm investiții în infrastructura sistemului de educație din oraș.

Comisia de antreprenoriat și dezvoltare – invităm mediul de afaceri local să contribuie pentru a elabora politici care să încurajeze dezvoltarea mediului de afaceri.

Comisia socială – invităm ONG-urile să participe astfel încât să creștem calitatea serviciilor sociale din municipiul nostru.

Comisia de sănătate și prevenție – doctorii și reprezentanții medicali vor fi invitați să contribuie la strategia locală de prevenție și la designul infrastructurii locale de sănătate.

Comisia de mediu – ONG-uri și persoanele implicate în eforturile de conservare a mediului la nivel local se vor putea implica în politicile de sustenabilitate la nivelul municipiului nostru.

IV. Implicare Civică Online

Utilizăm platformele online și social media pentru a implica cetățenii în discuții și pentru a solicita feedback. Vom dezvolta un site dedicat, o extensie a site-ului actual al Primăriei astfel încât să avem o arhivă de documente și un mediu de feedback pentru toți cetățenii.

V. Sondaje Reactive

Vom efectua sondaje pentru a evalua opinia publică cu privire la proiectele pe care le avem în lucru și vom utiliza rezultatele pentru a consolida procesul decizional.

VI. Bugetare Participativă

Punem în aplicare procese de bugetare participativă, permițând cetățenilor să aibă un cuvânt de spus direct în modul în care sunt alocate fondurile publice. Organizăm întâlniri comunitare pentru a discuta prioritățile bugetare și pentru a implica cetățenii în procesul de luare a deciziilor.

VII. Programe de Voluntariat

Vom pune în aplicare un mecanism prin care piteștenii vor putea să fie implicați în acțiuni de voluntariat în proiectele locale.

Prin încorporarea acestor strategii, vom promova o cultură a guvernării participative, în care piteștenii pot să contribuie la procesele decizionale care au un impact direct asupra vieții lor. Participarea eficientă a cetățenilor nu numai că sporește legitimitatea administrației publice, dar conduce, de asemenea, la politici și practici mai informate și în care corupția e eliminată.

ORIENTARE CONCRETĂ

Până acum, noi cetățenii Piteștiului, nu am avut acces la obiectivele pe care Primăria și instituțiile din subordine și le impun, le urmăresc și în ce măsură le ating. De aceea ne confruntăm azi cu anomalii precum alocarea bugetară pentru FC Argeș, care deși e o echipă de fotbal fără performanțe, primește milioane de euro din banii noștri fără să putem înțelege clar de ce și pentru ce. Primul lucru pe care îl vom face va fi să stabilim obiective de performanță pentru fiecare instituție în parte. Acestea vor fi:

I. Finanțare și Fonduri

Obiective de finanțare și atragere de fonduri – evaluăm activitatea instituțiilor și a oamenilor implicați prin prisma capacității de a genera proiecte și de a atrage finanțări și fonduri pentru concretizarea acestora.

II. Management Financiar

Obiective de management a fondurilor financiare – evaluăm capacitatea instituțională de a gestiona corect banii piteștenilor.

DIGITALIZARE

Digitalizarea unei administrații publice are la bază principiile pe care Comisia Europeană le-a conturat și implică politici clare de accesibilizare pentru cetățeni, de transparență și de interoperabilitate. Pașii pentru digitalizarea primăriei Municipiului Pitești vor fi canalizați pe doi piloni:

I. Administrație

Servicii publice accesibile online, plata taxelor online, digitalizarea relației cu cetățenii și companiile, alocarea de resurse administrative în baza analizei datelor, sisteme de alertă publice în caz de urgență.

II. Infrastructură

Iluminat public inteligent cu un consum eficient de energie, colectarea deșeurilor pe baza datelor de la senzori, transport public integrat cu alte forme de mobilitate (transport alternativ), sistem integrat de monitorizare a traficului și a calității aerului. Piteștiul este o comunitate de oameni inteligenți și merită să fie și un oraș cu infrastructură inteligentă care să ne facă viața mai ușoară. Iar pilonii de infrastructură sunt:

Senzori IoT (monitorizare, începând de la trafic, până la calitatea aerului), Sisteme de gestionare a energiei: panouri solare inteligente, rețele de distribuție inteligente, 5G (pentru o conectivitate rapidă şi eficientă), Platforme de ticketing digital (aplicații mobile pentru transportul public), camere de supraveghere cu IA (pentru securitate şi gestionarea traficului).

Fondurile pentru digitalizarea Piteștiului sunt disponibile prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR). România are la dispoziție şi fondurile de coeziune, în actualul exercițiu financiar, de aproape 30 de miliarde de euro, repartizate pe anumite domenii, inclusiv Programul Operațional Regional (POR) gestionat de cele opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR).

III. Sistemul Juridic

Vom asigura un cadru juridic și de reglementare care să ne sprijine eforturile de digitalizare, în conformitate cu normativele europene în vigoare.

IV. Procedurile Interne

Oferim programe de formare pentru funcționarii publici pentru a le spori competențele digitale. Plecând de la strategia de dezvoltare și evaluare a personalului, unul dintre pilonii de lucru este cel de consolidare a expertizei în domeniul tehnologiilor digitale.

V. Infrastructuri IT

Investim într-o infrastructură IT robustă și sigură, conectivitate la internet de mare viteză și servicii de cloud-computing. Asigurăm interoperabilitatea și integrarea sistemelor pentru a facilita schimbul de date fără întreruperi și pentru a facilita colaborarea interinstituțională.

VI. Serviciile Principale Digitalizate

Evidența populației, monitorizarea stadiului de aprobare a cererilor depuse în cadrul primăriei vor fi prioritare pentru a ușura interacțiunea piteștenilor cu autoritățile locale. Pentru a ne asigura că avem o platformă stabilă și sigură, vom implementa practici de gestionare a datelor sigure și standardizate pentru a asigura calitatea, securitatea și accesibilitatea datelor.

VII. Un e-PITEȘTI user friendly

Toată lumea își dorește digitalizare, dar cel mai greu lucru este atunci când platformele sunt greoaie și mută birocrația din offline în online. De aceea acordăm prioritate experienței utilizatorului în proiectarea serviciilor digitale.

VIII. Coordonare Inter-Instituțională

Ne vom concentra să respectăm standardele de interoperabilitate pentru a asigura o integrare perfectă între diferite sisteme și baze de date.

IX. Primăria în Buzunar

Dezvoltăm primăria digitală mobile friendly. De ce? Mulți dintre noi nu au alt dispozitiv în afară de telefon. Și aceștia dintre noi trebuie să poată să acceseze serviciile digitale ale Primăriei.

Siguranța cibernetică este prioritară. Vom efectua audituri și actualizări periodice de securitate pentru a reduce riscurile potențiale.

X. Tehnologiile Implicate în Dezvoltare

Cloud Computing: Obiectivul este să integrăm servicii de cloud pentru stocarea și procesarea scalabilă și rentabilă a datelor.

Internetul lucrurilor (IoT) Implementăm dispozitive IoT pentru digitalizarea orașului astfel încât Piteștiul să fie la fel de smart precum cetățenii săi.

Aplication Program Interface (API) pentru inovație Democratizăm APIuri de date pentru o integrare mai ușoară cu aplicații terțe astfel încât să încurajăm inovația acolo unde datele permit.

Sistemul de informații geografice (GIS) Vom implementa GIS pentru analiza și vizualizarea datelor spațiale. Vrem să utilizăm GIS pentru planificarea urbană, gestionarea mediului și alte servicii bazate pe localizare.

RAPORTARE

În momentul de față nu avem niciun sistem prin care să urmărim performanța sau mai bine zis lipsa de performanță a Primăriei, a primarului și a instituțiilor din subordine nu poate fi cuantificată, monitorizată și implicit nici amendată de cetățeni, cu excepția ciclurilor electorale.

Este momentul să punem punct acestor practici opace, dictatoriale. De aceea vom implementa raportarea anuală ce va cuprinde următoarele capitole:

I. Raportare Financiară

Va evalua și prezenta maniera în care au fost atrase, gestionate fondurile din primărie și instituțiile din subordine.

II. Raportare obiective non-financiare

Raportare de atingere a obiectivelor non-financiare – măsura în care proiectele asumate anual sunt duse la bun sfârșit.

REFORMAREA INSTITUȚIILOR

O primărie reorganizată este cea care poate să gestioneze instituțiile subordonate: Administrația Domeniului Public Pitești – o instituție cheie în vederea alinierii standardelor de locuire la normativele uniunii europene.

Domeniul locuirii deține un rol cheie în procesul de creștere economică și incluziune socială, însă este necesară reformarea politicilor astfel încât problemele multiple să fie abordate la nivel strategic într-un mod coordonat.

România este, după Bulgaria, țara cu cele mai scăzute condiții de locuire. În prezent, România este una din țările cu cea mai mare viteză de scădere a populației la nivel global . Acest lucru prezintă o serie de probleme pe care fiecare administrație trebuie să le aibă în vedere.

Conform recensământului Populației și Locuințelor din 2011, numărul locuințelor depășea numărul familiilor – aveam 8 milioane de locuințe la 7,2 milioane de familii, procentul locuințelor vacante de 16% fiind printre cele mai ridicate din lume. Acest lucru duce la un fond imobiliar care îmbătrânește și se deteriorează rapid din cauza întreținerii necorespunzătoare. În Strategia Națională a Locuirii elaborată în 2017 de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice,

numeroase familii cu venituriscăzute și medii locuiesc în clădiri istorice sau în clădiri cu risc seismic ridicat, în imobile deteriorate, neavând la dispoziție resursele necesare pentru a face îmbunătățiri sau consolidări. Aceste clădiri reprezintă un pericol pentru locatari și public, o amenințare la adresa patrimoniului și siguranței publice. Iar responsabile pentru soluțiile la aceste probleme sunt primăriile.

Ce trebuie să avem în vedere:

• Siguranța stabilității structurale a fondului imobiliar local;
• Accesibilizarea locuințelor sociale pentru comunitățile defavorizate sau marginalizate;
• Dezvoltarea urbană sustenabilă a accesului la servicii publice de utilități pentru toți cetățenii orașului;
• Asigurarea fondului verde a orașului în standarde europene;
• Asigurarea de spații comunitare;
• Asigurarea infrastructurii de divertisment și petrecere a timpului liber pentru copii și seniori;
• Asigurarea planificării urbane pentru combaterea efectelor climatice.

În conformitate cu Legea nr 114/ 1996, republicată, locuirea este o responsabilitate partajată Guvernului și autorităților locale. Legea administrației publice locale numărul 215/2001 prevede că în exercitarea atribuțiilor sale, consiliul local asigură, potrivit competențelor sale și în condițiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind locuințele sociale și celelalte unități locative aflate în proprietatea unității administrativteritoriale sau în administrarea sa. Acest lucru subliniază nevoia ca noua administrație să găsească răspunsul la problema locuințelor sociale. Condițiile de locuire în funcție de PIB – românii ar trebui să beneficieze de condiții mai bune de locuire ținând cont de veniturile lor.

În plus, Legea nr 116/2002 privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale prevede la articolul 25 obligațiile consiliilor locale de a asigura accesul persoanelor și familiilor marginalizate la serviciile publice de strictă necesitate – apă, energie, gaze, termoficare. Aici este un punct foarte important, pentru că obiectivul nostru este să asigurăm servicii echitabile pentru toate categoriile sociale, astfel încât să sprijinim dezvoltarea orașului nostru.

STRATEGIE LOCALĂ

I. Auditarea Fondului Imobiliar

Auditarea fondului imobiliar – trebuie să înțelegem în profunzime și să mapăm situația curentă a fondului imobiliar din oraș. Actualizarea clădirilor în funcție de riscul seismic, problemele structurale, probleme la branșamentele de utilități trebuie realizată pentru că este primul pas spre remediere.

II. Digitalizarea Rețelei de Utilități

Digitalizarea rețelei de utilități – vom realiza imaginea de ansamblu a rețelei și a calității acestora în parametri în timp real pentru a detecta avariile și a diminua pierderile pe rețea.

III. Topografierea și auditarea străzilor

Topografierea și auditarea calității tuturor străzilor din oraș.

IV. Program Asfaltare

Definitivarea programului de asfaltare.

V. Rețele edilitare

Definitivarea rețelelor edilitare.

VI. Extinderea spațiilor verzi

Îmbunătățirea și extinderea spațiilor verzi.

VII. Reabilitarea locurilor de joacă

Reabilitarea locurilor de joacă și a locurilor destinate comunității.

INSTITUȚIILE PUBLICE CHEIE

Administrația Domeniului Public este una dintre instituțiile cheie pentru a putea atinge toate obiectivele. Pentru a reduce impactul bugetar și pentru a diminua din funcțiile de conducere, ADP va fi comasat cu Salpitflor. O comasare va duce la eficientizarea serviciilor publice și la i coordonare mai facilă a lucrărilor.

I. Rețea stradală

Asigura dezvoltarea armonioasă şi întreținerea rețelei stradale prin activitatea de reparații și întreținerea drumurilor.

II. Dotări stradale

Asigura administrarea, repararea, întreținerea și protecția dotărilor stradale.

III. Zone verzi

Asigura unitatea de concepție şi dezvoltare a zonelor verzi pe raza
orașului.

IV. Spații verzi

Administrează şi întreține spațiile verzi.

V. Material Dendro-Floricol

Asigură prin baze de producție proprii și prin achiziții materialul
dendro-floricol necesar spațiilor verzi.

VI. Amenajări Florale

Executa amenajarea de noi parcuri şi zone de agrement, inclusiv a
amenajărilor florale.

VII. Lucrări Edilitare

Asigura avizarea, coordonarea şi urmărirea execuției lucrărilor
edilitare realizate pe domeniul public şi deszăpezirea unităților
publice.

VIII. Parc Utilaje

Asigura exploatarea, întreținerea şi reparația parcului propriu de
utilaje şi a mijloacelor de transport.

TERMOFICARE

I. Termo Calor Confort

Acest sistem care abia mai deservește 20.000 de piteșteni trăiește din subvenții și e susținut în viață artificial de la bugetul local sau de guvern, atunci când pușculița primăriei e goală. La preluarea mandatului, directorul general Gheorghe Bărîcă vorbea de reformarea sistemului de termoficare cu sistemele de energie cu cogenerare și trigenerare. De la preluarea mandatului însă, nimic nu s-a schimbat. Niciun proiect mare nu e pe rol, deși Uniunea Europeană pune la dispoziție fonduri pentru aliniere sistemelor de termoficare la noile politici de mediu. Oportunitatea era imensă pentru că valoarea contractelor ar fi putut fi acoperite prin fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

II. Ce s-a întâmplat

Nimic. Cei 20.000 de piteșteni care încă mai sunt captivi sistemului de termoficare local. Beneficiarii acestui sistem anacronic sunt captivi într-o situație fără ieșire – nu se pot debranșa de la sistemul de termoficare pentru că nu își mai pot monta centrale proprii și nici nu ar putea suporta costurile întregi ale gigacaloriei cu tot cu pierderile din sistem.

Ca să poată să asigure un minim de confort termic, administrația Gentea a fost salvată la mustață de guvernul condus de Marcel Ciolacu prin alocare bugetară din fondul de urgență, pentru a putea achita datoriile, însă această situație nu poate continua la nesfârșit. Haosul din termoficare și colapsul sistemului sunt răsplătite cu salarii demne de directori de corporație iar primarul nu se preocupă deloc de reabilitarea sistemului.

III. Ce vrem să facem

Pentru Pitești trebuie să alegem cea mai bună soluție tehnică pentru termoficare, integrând ultimele inovații din țări civilizate, cum s-ar putea integra energia regenerabilă și cea reziduală rezultată din procese industriale. Obiectivul este să integrăm sisteme care să poată înmagazina căldura și să ducem discuția chiar mai departe cu soluții despre cum s-ar putea dezvolta inclusiv soluții centralizate de răcire, mai ales în contextul schimbărilor climatice.

Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind eficiența energetică (reformare) / septembrie 2022 reprezintă o pledoarie pentru sistemele de cogenerare.

Cogenerarea de înaltă eficiență și încălzirea și răcirea centralizată eficientă prezintă un potențial semnificativ de economisire a energiei primare în Uniune. Statele membre ar trebui să realizeze o evaluare cuprinzătoare a potențialului cogenerării de înaltă eficiență și al încălzirii și răcirii centralizate eficiente.

Pe lângă investițiile în sisteme de cogenerare, trebuie să concentrăm pe reabilitarea tronsoanelor de țevi și pe montarea senzorilor de supraveghere a parametrilor de funcționare. Pentru un sistem coerent, infrastructura trebuie să se poată conecta cu sistemele casnice de monitorizare.

În acest sens, avem un exemplu foarte bun – instalația cogenerare II de la Râmnicu Vâlcea, care este considerată la nivel mondial un vârf al tehnologiei, produce mai multă energie electrică, dar și termică decât este necesar pentru întregul oraș.

SALUBRITATE

Un oraș pregătit pentru viitor este un oraș curat. Obiectivul nostru este să creștem gradul de colectare selectivă și ca să putem face acest lucru, este extrem de important să avem o strategie pe termen mediu de a dota cu pubele cartierele de case pentru colectarea pe 4 fracții: umedă, carton/hârtie, plastic, metal.

Va trebui să ținem cont de faptul că achiziția mașinii de gunoi care ridică acele containere îngropate a prezentat probleme de la bun început, pe viitor, acest utilaj va necesita service permanent și acest lucru va duce la întreruperi ale serviciilor. Reînnoirea parcului de colectare este un obiectiv pe termen mediu și lung.

Ne propunem, în plus, construirea unui stații de alimentare cu GNC pentru cele două mașini care funcționează cu acest tip combustibil pentru a nu mai fi nevoie sa le alimenteze în Vâlcea.

În plus, trebuie să reducem cantitatea de obiecte care ajung la groapa de gunoi. De aceea, va trebui să instalăm centre de colectare pentru haine și încălțăminte. Vom face apel la piteșteni să aducă haine curate care mai pot fi folosite și acestea vor fi direcționate către asociații de profil.

UPCYCLING PLASTIC

Autoritățile locale pot încheia parteneriate cu RetuRO, compania care administrează Sistemul Garanţie-Returnare din România și pot organiza și amplasa puncte de returnare unde să primească ambalajele SGR de la consumatorii finali, pe raza localității. RetuRO a făcut publică propunerea de contract care ne permite acest lucru.

Ne dorim să amplasăm puncte RetuRo în cartiere pentru a crește gradul de retur a PET-urilor, astfel încât acestea să nu ajungă la groapa de gunoi. În punctele de colectare organizate, vom da consumatorilor garanția aferentă pentru ambalajele SGR predate. Ulterior, valoarea garanțiilor şi tariful de gestionare vor fi acoperite de administratorul SGR, societatea RetuRO, conform legislației, prin decont.

Ambalajele returnate de consumatori la punctele organizate de autoritățile locale vor deveni proprietatea administratorului SGR, iar UAT are obligația predării acestora către administratorul sistemului.

CANALIZARE

Sistemul de administrare trebuie să ajungă un sistem modern. Plecăm de la realitatea pe care acest sistem public o trăiește sub administrația PSD – angajări pe criterii politice, fără legătură cu pregătirea profesională sau necesarul real de resurse umane, lipsa de investiții în programe de specializare, opacitatea cu care banul public este cheltuit, raportările netransparente către autoritățile de mediu dar mai ales lipsa de investiții în sectorizarea tehnico-operațională a sistemului de alimentare cu apă, ceea ce duce la avarii, la probleme în rețea și la o calitate scăzută a serviciilor.

Pentru sistemul de apă canal avem în vedere 5 pași simpli:

1. Atingerea unei rate de conectare de 100% a populației la rețelele de apă și canalizare; Deși pare imposibil, în 2024 încă mai avem gospodării fără canalizare. Mandatul meu va pune punct acestei stări de fapt ce are deja decenii de păsuință din partea administrațiilor PSD.

2. Contorizare inteligentă pentru 100% din populație; oamenii nu trebuie să plătească pierderile din sistem și pentru asta sistemele de contoare inteligente sunt soluția de calibrare a rețelei care să ne arate în timp real atât consumul cât și eventualele probleme acolo unde debitele nu sunt motivate de consumatori.

3. Transmiterea facturii către consumatori și plata serviciului prin mijloace inteligente; Sistemul de colectare a facturilor va trebui digitalizat pentru creșterea rapidă a gradului de colectare, astfel încât să fie un serviciu eficient.

4. Programe anuale de reabilitare a conductelor vechi sau cu pierderi mari de apă – confort crescut pentru populație, siguranța serviciului extinderi de rețele în
zonele industriale; Zonele industriale sunt cu predilecție o prioritate pentru că extinderea rețelelor de apă va fi esențială pentru a face pași concreți către parcurile industriale și parcurile tehnologice. Toate aceste proiecte au nevoie de utilități și de rețea modernă care să susțină un ritm de creștere accelerat.

5. Investiții în educație pentru utilizarea rațională a apei de către populație – programe anuale; Trebuie să fim conștienți că viitorul ne va aduce provocări climatice majore, creșterea temperaturilor anuale, perioadele prelungite de secetă sunt realități pe care cu toții le trăim deja. De aceea, obiectivul nostru este de a lucra alături de piteșteni pentru a putea dezvolta programe anuale de economisire a apei potabile.

OBIECTIVE

Piteștiul trebuie să fie un oraș în care regulile sunt respectate, iar activitatea celor din ADP va fi evaluată de măsura în care implementează și supervizează politicile de dezvoltare urbană armonioasă.

I. Înființarea

Înființarea de noi parcaje de reședință – trebuie să reevaluăm numărul de locuri de parcare și să eficientizăm parcările pentru a putea crește suprafața spațiilor verzi și a zonelor de micro-agrement fără a periclita siguranța și confortul șoferilor.

II. Asigurarea Controlului

Asigurarea controlul privind respectarea de către persoanele fizice şi juridice a legislației în vigoare privind domeniul public și colaborarea cu poliția locală pentru remedierea contravențiilor.

III. Asigurarea Evacuării

Asigurarea evacuării diverselor obiecte abandonate (vehicule, autovehicule, tarabe, tonete) sau depozitate ilegal pe domeniul public.

IV. Participarea

Participarea împreună cu organele abilitate la desființarea construcțiilor neautorizate amplasate pe domeniul public în baza Hotărârilor Consiliului Local.

V. Întreținerea

Întreținerea spațiilor de joacă și micro-agrement.

VI. Peisagistică

Peisagistică și toaletare dendrologică.

POLIȚIA LOCALĂ

Poliția Locală a Municipiului Pitești – management corporativ și intensificarea activității efectivelor poliției locale pentru a sprijini siguranța comunitară.

Ce face polițistul local? O întrebare foarte bună pe care cu toții am avut-o într-un moment al vieții. Ce este polițistul local? Acest angajat al Primăriei, adesea confundat cu angajatul MAI este de cele mai multe ori doar o ruda îndepărtată și bine remunerată a cuiva care a adus o umilă contribuție la campania electorală a primarului.

Avem o instituție de forță fără forță care trăiește din banii primăriei. Dacă tot o avem, important e să o folosim și ca să o folosim, trebuie să îi trasăm niște obiective clare, simple și să urmărim să le și îndeplinească.

Pe 4 noiembrie 2023, Condoruș Savaste a fost atacat cu agresivitate, în timpul serviciului, cu 15 minute înainte de a ieși din tură, de către un tânăr, de 20 de ani, care deranja ordinea publică. A fost lovit în zona feței de acesta, prin surprindere, iar în urma loviturii a căzut și s-a izbit cu capul de asfalt, rămânând inconștient.

Polițistul local a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență Pitești, unde a stat în comă timp de două săptămâni. S-a stins din viață pe 19 noiembrie 2023.

Fără pregătire, fără o autoritate reală, fără o colaborare clară cu instituțiile de forță, majoritatea polițiștilor locali sunt doar niște angajați ai primăriei, neputincioși în fața fenomenului infracțional, care pot cădea oricând victime ale agresorilor pe care nu știu și nu au cum să îi oprească.

I. Reorganizarea instituției

Poliția locală devine o instituție de supraveghere a obiectivelor aflate în subordinea primăriei municipiului Pitești și sporirea siguranței publice.

II. Supravegherea obiectivelor

OBIECTIVE ZILNICE
Poliția locală va avea zilnic obiectiv de supraveghere a școlilor și liceelor pentru a combate fenomenul drogurilor – patrulă zilnică pe la toate unitățile de învățământ de la școala gimnazială și liceu și raportări privind abateri împreună cu directorii unităților școlare. Rapoartele vor fi înmânate către poliție pentru a fi investigate acolo unde se impune.

ASISTENȚĂ CETĂȚENI
Poliția locală va merge la instituțiile din subordinea direcției de asistență Pitești – vârstnicii instituționalizați, copiii instituționalizați, persoane din centre de zi pentru a se asigura că persoanele beneficiază de servicii optime și că nu există factori perturbatori. Săptămânal, poliția locală va înmâna rapoarte către Primar pentru a sublinia activitatea din centrele de asistență. Acest mecanism ne va asigura că poliția locală este un instrument de control ca episoade precum azilele groazei să nu se repete.

SUPRAVEGHERE SPAȚII VERZI
Poliția locală va avea activități coordonare au ADP pentru a se asigura că locurile de joacă și spațiile verzi sunt întreținute corespunzător și nu sunt vandalizate.

SUPRAVEGHERE PIAȚĂ
Poliția locală va avea drept sarcină supravegherea bunei desfășurări a activității din piețe. Vor merge zilnic și vor raporta către Primărie săptămânal principalele nereguli care vor fi discutate cu administratorii piețelor pentru a fi remediate.

SUPRAVEGHERE PUBLICĂ
Poliția locală va superviza zonele de risc de perturbare a liniștii publice și vor comunica fiecare caz specific cu instituțiile de forță pentru a remedia fiecare speță. Astfel, zonele din proximitatea caselor de pariuri, din proximitatea magazinelor care vând alcool noaptea, zonele periferice vor intra într-un circuit de supraveghere. Rolul poliției locale va fi de a superviza și de a chema instituțiile de forță în cazul în care situația va impune.

SPRIJIN EVENIMENTE
Poliția locală va oferi sprijin în buna organizare a evenimentelor sportive – meciurile FC Argeș precum și orice alt tip de eveniment. Cadrele din efectivul poliției locale se vor asigura că ordinea publică este menținută și că legea este respectată.

III. Protocoale inter-instituționale

PROTOCOL JANDARMERIE
Jandarmeria și poliția locală trebuie să aibă un cadru clar de colaborare pentru: evenimente mari – sportive, religioase, culturale proteste și manifestații publice sărbători și târguri. Poliția locală are rol de supervizare și raportare a neregulilor, jandarmeria are rol de intervenție.

PROTOCOL POLIȚIE
Poliția este cea care aplică legea, poliția locală este cea care supervizează și raportează cazurile care trebuie să intre în incidența poliției. Colaborarea trebuie să fie bazată pe:

Prevenție – colaborare inter-instituțională astfel încât poliția să beneficieze de prezența pe stradă a poliției locale, să primească rapoarte de lucru și să aibă canale de comunicare pentru intervenții rapide.

Contravenție – plan de evaluare a situațiilor de risc unde jurisdicția poliției locale trebuie deferită către poliție pentru a limita riscurile în rândul agenților.

Infracțiuni – plan de supervizare și combatere și plan de intervenție inter-instituțională. Poliția locală sesizează, raportează și asigură perimetre la solicitarea instituțiilor de forță.

INSTRUIRE ȘI DOTARE
Polițiștii locali vor trece printr-un grup de instruire privind: Intervenția & auto-apărarea.

Echipamentele vor dispune de dispozitive neletale -spray iritant, veste de protecție. Suntem încă în paradigma în care mulți polițiști local achiziționează astfel de dispozitive de auto-apărare din fonduri proprii.

ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Pitești – digitalizarea și implementarea unor sisteme de management al calității care să ofere vizibilitate asupra calității serviciilor. Am asistat cu toții la episodul rușinos al azilelor groazei, aceste lagăre de exterminare a celor bătrâni și lipsiți de apărare. Aceste azile ale groazei au fost posibile cu complicitatea și conlucrarea autorităților locale. Ca să nu mai asistăm la noi astfel de episoade, trebuie să punem în lucru un sistem funcțional cu chei de control care să lase aparținătorii și organele de control să poată să aibă vizibilitate asupra modului în care bătrânii noștri sunt îngrijiți.

I. Evaluarea personalului

Fiecare angajat al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Pitești va trece printr-o evaluare psihologică, o comisie etică și o evaluare profesională astfel încât să ne asigurăm că avem un prim filtru care ar putea să identifice eventuale abateri.

II. Evaluarea Beneficiarilor

Evaluarea lunară a beneficiarilor se va face de către specialiști din alte instituții pentru a reduce bias-ul. Evaluarea va fi atât medicală cât și psihologică pentru a putea măsura calitatea vieții celor instituționalizați. Pentru a putea beneficia de aceste evaluări vom realiza un protocol de colaborare cu Direcția de Sănătate Publică. Specialiștii vor fi remunerați pentru evaluări astfel încât să putem avea continuitate și constanță.

III. Linie de plângeri

Evaluarea lunară a beneficiarilor se va face de către specialiști din alte instituții pentru a reduce bias-ul. Evaluarea va fi atât medicală cât și psihologică pentru a putea măsura calitatea vieții celor instituționalizați. Pentru a putea beneficia de aceste evaluări vom realiza un protocol de colaborare cu Direcția de Sănătate Publică. Specialiștii vor fi remunerați pentru evaluări astfel încât să putem avea continuitate și constanță.

IV. Controale inter-instituționale

Poliția locală va avea drept sarcină raportarea săptămânală a situației din centrele în care beneficiarii primesc asistență. Aceștia la rândul lor vor fi controlați prin controale inopinate de către Primar pentru a ne asigura că nu se pot forma camarile care să gireze prin complicitatea formarea unor lagăre de exterminare ale celor aflați în neputință.

EVIDENȚA PERSOANELOR

Direcția pentru Evidența Persoanelor a Municipiului Pitești – digitalizare și accesibilizarea instituției, scurtarea timpilor de acordare de servicii pentru beneficiari.

Accesul la servicii pentru evidența populației este esențial astfel încât cetățenii să poată beneficia de servicii publice de calitate. Majoritatea oamenilor aflați în situații vulnerabile au probleme cu actele și de aceea nu se pot înscrie pentru a beneficia de servicii sociale care să le ofere șansa pentru o viață normală.

Pe lângă acest obiectiv, un alt punct important în strategia de îmbunătățire a direcției pentru evidența persoanelor din Municipiul Pitești este digitalizarea completă a acestui serviciu. Ce presupune digitizarea:

I. Programări și emiteri digitale

Digitalizarea tuturor tipurilor de programări pentru emiterile de acte.

II. Digitalizarea cererilor

Digitalizarea depunerii cererilor și documentelor oferind cetățenilor un beneficiu în plus de a putea urmări stadiul documentelor/eliberărilor.

III. Eliberări automatizate

Automatizarea trimiterii documentelor eliberate, cu posibilitatea ca utilizatorii să modifice adresa de livrare.

IV. Notificarea Cetățenilor

Notificarea utilizatorilor cu datele introduse în sistem cu privire la expirarea documentelor care sunt emise de Evidența Persoanelor prin intermediul adresei de mail cu posibilitatea de a programa o vizită pentru reînnoirea lor.

EXPLOATAREA PATRIMONIULUI

Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Pitești – management al fondurilor și transparentizarea cheltuielilor.

Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Pitești este o instituție publică cu personalitate juridică, înfiinţată în anul 2006, în baza dispozițiilor H.C.L. nr. 9/31.01.2006, aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Pitești, finanțată integral de la bugetul local, directorul executiv al SPEPMP fiind ordonator terțiar de credite. Acest serviciu a fost infiintat de fostul primar cu probleme cu legea, Tudor Pendiuc, doar cu scopul de a mai trece o serie de contracte printr-o instituție fără niciun rol juridic justificat și de a mai genera artificial o serie de posturi în care apropiați ai lui să fie ordonatori de credite, cu alte cuvinte să împartă banii primăriei.

Această instituție, perpetuată de PSD din 2006 și până acum poate fi ușor comasată cu activitatea Administrației Domeniului Public.

Ce obținem prin comasare? Reducerea organigramei este principalul obiectiv. Nu vor mai fi două instituții cu două conduceri, cu două direcții juridice, cu două direcții financiare, ci o singură conducere.

Astfel, se va reduce impactul bugetar al instituțiilor din subordine și vom putea să păstrăm în organigramă posturile de execuție care să asigure buna funcționare a acestei instituții unificate. Obiectivul nostru nu este să păstrăm un status quo de tocat banii publici, ci să eficientizăm cât mai bine activitatea și banii. Nu vrem să perpetuăm aceleași sinecuri, ci să creștem calitatea serviciilor publice pe care piteștenii le plătesc din buzunarul lor.

FILARMONICA

Filarmonica Pitești – interconectarea ecosistemului cultural local și accesibilizarea programelor culturale pentru beneficiarii serviciilor de asistență socială. Intervențiile bazate pe muzică (MBI) în cadrul rutinei terapeutice au fost observate ca un instrument eficient pentru terapia adjuvantă pentru pacienții cu boli cronice și pentru cei cu diferite tipuri de dizabilități.

Muzica poate servi ca strategie pedagogică și terapeutică pentru dezvoltarea abilităților psihomotorii la copiii și adolescenții cu boli de lungă durată și, de asemenea, ca o modalitate seculară de promovare a confortului și a sănătății spirituale pentru pacienți și familii în momente dificile; de asemenea, poate fi utilizată pentru a atenua suferința în timpul procedurilor de diagnosticare și terapeutice pe parcursul proceselor lungi de recuperare și/sau reabilitare.

De aceea, obiectivul este să utilizăm experiența Filarmonicii Pitești pentru a construi un ecosistem în care copii și vârstnicii din centrele din Pitești să beneficieze de terapie prin artă. Beneficiarii care se pot deplasa vor putea avea programe de terapie muzicală în cadrul Filarmonicii. Beneficiarii care nu se pot deplasa vor primi vizita reprezentanților filarmonicii. Reprezentații recurente vor avea loc în centre cu scop terapeutic.

Protocol cu inspectoratele școlare

Elevii din Pitești vor putea beneficia de spectacole ale Filarmonicii în cadrul unui protocol cu inspectoratele pentru a putea avea programe de popularizare a muzicii clasice în școlile din oraș. De ce facem asta? Recent, o serie de studii academice s-au concentrat asupra muzicii clasice, demonstrând că ascultarea muzicii este benefică pentru creier, pentru somn, pentru sistemul imunitar și pentru nivelul de stres – toate acestea fiind utile atunci când elevii se confruntă acele importante teste de sfârșit de semestru.

O cercetare universitară din Franța, publicată în Learning and Individual Differences (Învățare și diferențe individuale), a constatat că studenții care au ascultat o oră de curs în care pe fundal se auzea muzică clasică au obținut rezultate semnificativ mai bune la un test pe tema cursului, în comparație cu un grup similar de studenți care au ascultat cursul fără muzică.

Cercetătorii au speculat că muzica i-a pus pe studenți într-o stare emoțională pozitivă, făcându-i mai receptivi la informații. Dacă vrem rezultate școlare mai bune, trebuie să aducem muzica clasică mai aproape de elevi.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10014532/

CENTRUL CULTURAL

Centrul Cultural Pitești – interconectarea ecosistemului cultural local și accesibilizarea programelor culturale pentru beneficiarii serviciilor de asistență socială.

I. Situația curentă

La acest moment, Centrul Cultural Pitești este o instituție care are, de 15 ani, un director interimar. Practic, administrațiile PSD care s-au succedat până în prezent nu au fost capabile nici măcar să organizeze un concurs pentru ca instituția să aibă un director titular, ales pe competență.

În mandatul Gentea, instituția a ajuns un fel de pușculiță personală a primarului, căci din banii Centrului Cultural Pitești sunt plătiți oameni care contribuie la cultul personalității sale. Din acest motiv, calendarul de evenimente este populat de simpozioane care nu reușesc să atragă decât un număr de cel mult 10 spectatori, trei sferturi dintre ei fiind angajați ai instituției.

Evenimentele instituției, deși mari consumatoare de bani, nu sunt relevante nici pentru vremurile noastre, nici pentru realitățile orașului. Centrul Cultural Pitești este deschis către tineri doar în măsura în care aceștia sunt aduși cu forța la evenimente de care, în mod evident, nu sunt interesați.

Simpla consultare a programului săptămânal de evenimente demonstrează faptul că managementul instituției este unul prăfuit, depășit de problematicile actuale și fără nicio viziune cu privire la viața culturală a unui Pitești care traversează, totuși, anul 2024.

II. Ce ne propunem să facem

Activitatea Centrului Cultural Pitești trebuie adusă mai aproape de cei care au nevoie de sprijin pentru integrarea socială – copiii din centrele de zi și din centrele de permanență sunt cei care vor beneficia cel mai mult de activități dedicate ale echipei Centrului Cultural Pitești.

Studiile au demonstrat că terapia prin artă (AT) reduce problemele de inserție socială pentru tinerii aflați în situații vulnerabile. Ne dorim să utilizăm instituțiile din subordine pentru a avea generații tinere cu șanse corecte în viață.

Contextul de la care plecăm: Terapia prin artă (AT) este frecvent oferită copiilor și adolescenților cu probleme psihosociale. AT este o formă de tratament bazat pe experiență în care presupune utilizarea materialelor artistice, a proceselor de creație în prezența și sub îndrumarea unui coordonator. Operele realizate de copii sunt un mijloc de exprimare a emoțiilor reprimate și contribuie la reducerea problemelor psihosociale.

Metodă: Intervențiile de terapie prin artă (AT) pentru copii și adolescenți se caracterizează printr-o varietate de materiale/tehnici, forme de structură, cum ar fi oferirea de subiecte sau sarcini, și utilizarea limbajului. Au fost observate trei forme de comportament al terapeutului: non-directiv, directiv și eclectic. Toate cele trei forme de comportament al terapeutului, în combinație cu o varietate de mijloace și forme de exprimare, au arătat efecte semnificative asupra problemelor psihosociale. De aceea, vrem să formăm personalul Centrului Cultural să poată să asiste copiii din mediile defavorizate.

Finanțarea acestui proiect pilot unic la nivel de țară se poate realiza prin Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO) care concentrează intervențiile pe provocările majore din domeniul educației și ocupării, corelate cu prioritățile obiectivului de politică de educație al Uniunii Europene și prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL INCLUZIUNE ȘI DEMNITATE SOCIALĂ, deschis în 2021 și care se va închide în 2027.

Importanța atragerii fondurilor pe acest segment vine în contextul în care România continuă să se numere printre țările cu ponderi mari ale populației aflate în situație de risc, departe de media UE 28. Ultimele date EUROSTAT disponibile cu privire la incidența riscului de sărăcie la nivelul populației din statele membre UE scot în evidență gravitatea acestei problemei în rândul populației din România.

Astfel, România înregistrează, conform ultimelor date din 2018, una din cele mai mari rate ale riscului de sărăcie sau excluziune socială între țările UE, de 32,5% din totalul populației. În acest context, conform Raportului de țară, România 2020, unul din trei români se afla la risc de sărăcie sau excluziune socială, fapt accentuat de pandemie și de criza energetică.

Pentru a putea ajuta generațiile tinere să nu perpetueze acest risc, trebuie să punem la treabă toate instituțiile din subordine.

https://education.ec.europa.eu/ro/focus-topics/improving-quality/about-improving-quality

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.584685/full

FC ARGEȘ

Fotbal Club Argeș – restructurarea modalității de acordare a fondurilor, transparentizarea acordării fondurilor, auditarea financiară a exercițiilor financiare anterioare și corelarea performanței sportive cu acordarea de fonduri.

Echipa de fotbal FC Argeș este, în raport cu performanțele sportive, gaura neagră a bugetului nostru. Este metoda prin care primarul Gentea a reușit să facă pierdute zeci de milioane de euro fără rezultat, ignorând orice principii de performanță, de bun simț administrativ și de gospodărire a banilor publici.

La finalul anului 2023, la meciul din Liga 2 FC Argeș – CSC Dumbrăvița, o parte dintre suporterii lui FC Argeș au afișat un mesaj la adresa primarului din Pitești, Cristian Gentea.

În timpul primei reprize, la doar câteva minute după start, o parte dintre suporteri au afișat un mesaj. Ținta a fost primarul Cristian Gentea. „Banii să fi fost din geanta ta / Mai plăteai incompetența?” este mesajul suporterilor, aluzie la faptul că edilul din Pitești „taie și spânzură” la club, comportându-se ca un patron pe banii publici, ce reprezintă grosul bugetului de la echipa de fotbal FC Argeș. Revolta suporterilor vine în contextul în care echipa de fotbal FC Argeș traversează momente delicate. Alb-violeții au retrogradat în Liga a II-a la finele sezonului precedent și se chinuie și în eșalonul secund, unde au acumulaseră doar 15 puncte în primele 14 etape, situându-se pe ultimele locuri, inclusiv în Liga a doua.

Cu toate aceste insuccese, FC Argeș va avea un nou stadion, de zeci de milioane de euro! Noul stadion din Pitești urmează să aibă o capacitate de 15.200 de locuri și va fi de categoria UEFA 4, existând posibilitatea de a găzdui meciuri internaționale, în condițiile în care FC Argeș nu reușește nici măcar să spere la promovare în Liga I. Această investiție este realizată prin Compania Națională pentru Investiții. Compania Națională de Investiții a scos la licitație un contract de 339 de milioane de lei (aproximativ 68 de milioane de euro).

Ne place tuturor să avem un astfel de stadion, dar scara priorităților orașului nostru arată că ne lipsesc multe alte obiective importante de infrastructură. Ce s-ar putea face de acești bani? 42 de școli – dacă luăm în calcul 8 milioane de lei pentru construcția unei școli pentru 1500 de elevi, cu 34 de săli de clasă, spații administrative, grupuri sanitare, cancelarie, cabinet medical, cameră de pază precum și spații de depozitare. Asociația Dăruiește Viață a construit un spital pentru copii de la 0 cu 53 de milioane de euro. Vom avea la Pitești, cu o echipă codașă chiar și în liga a doua, un stadion de ligi europene.

Are Gentea o strategie să califice FC Argeș în UEFA Champions League? Și dacă tot construim un stadion în care să băgăm atâția bani, ar trebui să sprijin și alte sporturi care se pot practica pe stadioane.

De ce nu am proiectat stadionul cu pistă de atletism?! De ce nu încurajăm și celelalte sporturi?

Are Gentea o strategie pentru a eficientiza cheltuielile acum că echipa a retrogradat? Nu. Singura strategie este aceea de cheltuire cu orice preț a banilor publici. Gentea a generat un mecanism prin care banii pleacă de la primărie în ONG-ul Campionii FC Argeș. Fiind vorba de bani publici, conform legii, ONG-ul are oligația de a depune proiecte care să arate oportunitatea de investiție și rapoarte justificative din care să rezulte modul în care acești bani au fost cheltuiți.

Ce se întâmplă în realitate? Gentea alocă sume mari pentru clubul de fotbal FC Argeș. Odată intrate sumele în contul ONG-ului, ele dispar în beznă. Când am solicitat informații cu privire la cheltuirea banilor publici în baza legii 544, Primăria a ridicat din umeri și a arătat spre ONG. ONG-ul se apără și zice că e o entitate privată. Greșit! Banul e public, cheltuirea lui e publică. Sumele ajunse în ONG sunt cheltuite fără nicio justificare, mai ales pe plan sportiv.

Ce vom face? Un cuvânt care sperie actuala administrație – audit. Vrem în primul rând să știm cum s-au cheltuit banii. Dacă bugetul local a fost prejudiciat, piteștenii au dreptul să știe. La fel au dreptul să știe și legiuitorii dacă actuala administrație a încălcat legea.

Al doilea lucru major – bugete corelate cu planuri de performanță – De ce facem asta? Nu fiindcă nu iubim fotbalul piteștean, ci pentru că vrem să-l stimulăm pentru performanță nu pentru simulare. În plus, avem și alte discipline sportive subfinanțate care merită atenția noastră.

Al treilea lucru – raportare transparentă – managementul echipei FC Argeș va fi obligat să prezinte rapoarte de activitate corelate cu rapoarte de cheltuieli, astfel încât atât microbiștii, cât și piteștenii interesați de cheltuirea banilor lor să poată vedea modalitatea în care banii din sport sunt investiți și ce rezultate întorc pentru comunitate.

Vrem să stimulăm și să susținem și toate sporturile, pentru că ne aduc mândrie locală și dorim să încurajăm diversitatea și egalitatea de șanse în sport.

Vom contura un program pentru sport cu școlile din Pitești printr-un protocol cu Inspectoratul Școlar, astfel încât copiii să beneficieze de antrenamente și prezentări ale diferitelor sporturi realizate de echipele de la nivel local pentru a încuraja și inspira tânăra generație să urmeze un sport, fie la nivel de performanță, fie pentru un stil de viață sănătos.

REFORMĂ URBANĂ DURABILĂ

Cele mai mari proiecte pe care le-a gestionat administrația Gentea au fost cele de golire a vistieriei locale. Avem:
• Cele mai scumpe stații de autobuz
• WC-uri publice care costă cât o casă
• Fântâni arteziene
• Semafoare în exces

Ne întrebăm de ce a fost mereu doar despre cheltuieli și nu despre investiții. Răspunsul este simplu – pentru că de aici se pot sifona bani cu ușurință. Din proiectele de investiții, din proiectele pe fonduri europene posibilitățile de sifonare sunt mult mai reduse. Din acest motiv, avem proiecte necesare pentru orașul nostru pe care s-a pus praful fiindcă Gentea a construit o administrație bazată pe obediență, pe complicitate, pe opacitate și pe frică.

Am acordat un capitol întreg din programul de guvernare subiectului creșterii capacității administrative pentru că dacă ne dorim proiecte relevante pentru comunitatea noastră, avem nevoie de o administrație competentă, care să poată lucra pe obiective clare. Ca să putem să atragem fonduri europene, să putem să gestionăm fonduri și proiecte complexe, avem nevoie de profesioniști, de criterii de performanță, de obiective măsurabile și de transparență. Odată ce bifăm etapa profesionalizării administrației locale putem să plecăm la drum.

ORAȘUL MARILOR PROIECTE

EDUCAȚIE

Totul începe de la educație. Sistemul nostru de educație și-a atins limitele. Rezultatele la testele PISA din 2023 au arătat că elevii români nu au înregistrat niciun progres relevant, în cinci ani, față de celelalte țări participante la testele PISA. Mai mult decât atât, media elevilor români se află sub media OCDE. Aproape jumătate dintre elevii din România sunt analfabeți funcționali. Citesc un text și nu înțeleg ce au citit. Jumătate. Un raport absolut înfricoșător.

E greu pentru administrațiile locale să aibă un cuvânt de spus în procesul de educație, care este supervizat de Ministerul Educației, însă administrațiile locale sunt responsabile pentru bunăstarea școlilor. Și nu trebuie să ne mulțumim doar cu a ridica din umeri că nu avem ce face să schimbăm educația generațiilor viitoare. Cel mai bun exemplu vine de la țările nordice, un model în reforma educației pentru întreaga lume. În deceniul care a urmat sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, parlamentul finlandez a creat trei comisii de reformă succesive, fiecare dintre acestea având ca scop crearea unui sistem educațional care să ofere oportunități educaționale egale pentru toți finlandezii. Prima, în 1945, a luat în considerare programa școlară primară și “a oferit o viziune convingătoare a unei școli mai umaniste, centrată pe copil. Un deceniu mai târziu, ideea școlii cuprinzătoare a câștigat teren, iar comisia a recomandat ca învățământul obligatoriu în Finlanda să se desfășoare într-o școală cuprinzătoare de nouă ani, administrată de municipalitate. Aici e cheia. Municipalitățile trebuie să fie direct implicate în proces pentru că ele sunt direct racordate la realitatea pieței muncii la nivel local.

Iată ce ne propunem să facem pentru educația piteșteană:

I. Fonduri EUROPENE și Reamenajare

Fonduri europene pentru școli mai bune în cartiere. Școli reamenajate, școli actualizate – școala piteșteană pregătită pentru viitor.

O serie de studii precum cel condus în Statele Unite ale Americii au cercetat relația dintre facilitățile școlare și rezultatele elevilor din liceele din statul Virginia din Statele Unite ale Americii. Studiul a examinat relațiile dintre performanța școlară a elevilor și condițiile generale, structurale și estetice ale școlilor. Aceste studii au constatat că elevii au rezultate mai bune în școlile care au fost recent construite sau renovate decât în școlile mai vechi. Starea generală a clădirii, vechimea clădirii și prezența ferestrelor din zonele de predare au avut o legătură pozitivă cu rezultatele elevilor.

II. Facilitățile Școlare

Facilitățile școlare și corelațiile succesului elevilor în domeniile emoțional și psihomotor al învățării.

Pe baza rezultatelor studiilor, s-a recomandat ca școlile să aibă facilități care să poată să țină ritmul cu nevoile de dezvoltare emoțională și psihomotorie, nu doar în baza nevoilor academice. Cu toate acestea, o privire rapidă asupra școlilor din ultima vreme sugerează că școlile nu se ridică la nivelul așteptărilor în ceea ce privește producerea unei educații de calitate în toate cele trei domenii de învățare, și anume domeniile cognitiv, afectiv și psihomotor. Se pare că, de-a lungul anilor, școala s-a concentrat pe cognitiv (performanța academică) în detrimentul celorlalte două domenii (afectiv și psihomotor). Între timp, ultimele studii precum Bandele (2002) susțin că domeniile afectiv și psihomotor exercită o mare influență asupra domeniului cognitiv și permit beneficiarului sistemului de educație să trăiască o viață împlinită și să contribuie semnificativ la dezvoltarea societății.

Alte studii – Adeboyeje (1984) , Adedeji (1998) și Ajayi (2002) au prezentat relații pozitive între facilitățile școlare și eficiența școlară. Hallack (1990) a remarcat, de asemenea, că facilitățile au fost un factor de influență majoră în sistemul școlar. Autorul a subliniat că disponibilitatea, relevanța și adecvarea acestor facilități contribuie la succesul elevilor, în timp ce clădirile școlare neatractive, sălile de clasă aglomerate, indisponibilitatea terenurilor de joacă și a zonelor verzi și mediile lipsite de frumusețe estetică pot contribui la performanțe slabe.

III. Nevoi Școlare

Vrem să folosim fondurile europene pentru repararea și modernizarea școlilor din oraș. Ce vrem să adăugăm școlilor noastre?

Zonele de joacă cu standarde moderne de siguranță, cu zone cu tartan și aparate de sport sunt esențiale pentru a încuraja dezvoltarea psihomotorie a copiilor noștri. Aceste zone de relaxare și de mișcare, deși sunt o obișnuință în școlile din Vestul Europei, în România lipsesc cu desăvârșire, elevii noștri fiind forțați să învețe într-o infrastructură școlară construită în perioada anilor 60 și 70.

Modelul unui loc de joacă dintr-o școală publică din Canada

loc-de-joaca-pitesti

Spații verzi unde copiii să poată interacționa cu natura, să se poată relaxa și să poată învăța despre natură și creșterea plantelor.

Numeroase studii arată că experiențele în aer liber contribuie la îmbunătățirea performanțelor școlare. Cercetările arată că acest lucru este valabil mai ales în cazul materiilor științifice. Implicarea în activități practice în aer liber le permite copiilor să înțeleagă mai bine conceptele științifice complexe, sporindu-le înțelegerea și retenția cunoștințelor. Timpul petrecut în aer liber duce la:

• Creșterea abilităților motorii
• Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
• Reducerea ratelor de obezitate
• Creștere sănătoasă

Cercetările evidențiază impactul pozitiv al jocului în aer liber asupra formei fizice generale și a dezvoltării abilităților motorii la tinerii elevi. Expunerea regulată la aer curat și la lumina soarelui contribuie la copii mai sănătoși din punct de vedere fizic și mental, care sunt mai înclinați să aprecieze și să participe la activități în aer liber. Iar beneficiile nu se limitează doar la abilitățile motorii. Statul în aer liber cultivă sănătatea mentală.

Studiile demonstrează că expunerea la spații verzi și petrecerea timpului în natură:
• Îmbunătățește bunăstarea psihologică și stimuleazăfericirea
• Contribuie la o stare de spirit pozitivă și echilibrată
• Reduce stresul, anxietatea și depresia
• Restabilește atenția
• Îmbunătățește atenția
• Atunci când copiii mici se deconectează de la ecrane și se implică în mediul natural, ei pot gândi mai clar și pot fi mai conștienți de corpul și mintea lor.
• Face ca învățarea științelor să fie mai plăcută

Chiar și prânzurile de picnic în aer liber pot oferi elevilor o pauză de rutină atât de necesară. Aceste ieșiri se pretează la conversații informale, legături sociale și oportunități de învățare. Pentru școlile din Pitești ne dorim un proiect pilot la început cu parcele de grădini în care copiii să fie implicați în plantarea, îngrijirea și culegerea legumelor, plantelor aromatice, semințelor și fructelor.

Cu mult mai mult timp în urmă, grădinile școlare erau destul de frecvente în epoca victoriană în Anglia, ca parte a orelor de studiu al naturii.

J. Michael Murphy, profesor asociat de psihologie la Harvard Medical School, a studiat timp de doi ani programul Edible Schoolyard din Berkeley, California. El a descoperit că grădinile școlare “micșorează talia elevilor și, în același timp, le sporește înțelegerea alimentelor și a mediului”. El a observat că “atunci când elevii de gimnaziu din marile comunități urbane au ocazia să învețe despre ecologie într-un context real, aceștia sunt mai entuziaști în ceea ce privește frecventarea școlii, au note mai bune, mănâncă mai sănătos datorită unor alegeri alimentare mai înțelepte și devin mai informați despre procesele naturale”.

Model de grădină școlară

Pe lângă cele două noi zone pe care vrem să le adăugăm în școlile piteștene, vom atrage fonduri pentru reabilitarea termică a școlilor, refacerea sălilor de clasă, refacerea zonelor sanitar și dotarea școlilor cu laboratoare de chimie și informatică noi pentru a încuraja digitalizare educației la nivel local.

Pe lângă reformarea sistemului local de învățământ, un alt aspect pe care vrem să îl luăm în calcul este acela de transport pentru elevi – în primul rând ne dorim să consultăm părinții din Pitești dacă vor transport pentru copii. Vom iniția o consultare online pentru a putea determina volumul, traseele și apetitul părinților de a-i lăsa pe cei mici să meargă la școală singuri cu mijloace de transport sigure și nepoluante. Astfel am putea reduce din volumul de trafic, am putea degreva părinții dimineața de drumuri în plus și am putea consolida independența celor mici.

https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=124699#ref09

IV. EDUCAȚIE DUALĂ

Pentru o meserie sigură după școală. La nivel european, educația duală este denumită „work related learning”, învățare legată de locul de muncă. La nivel european media educației duale este de 40%. În România doar 8% dintre elevi urmează programe de educație duală. Asta în condițiile în care un sfert dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu lucrează și nici nu urmează cursurile unei școli. Avem una dintre cele mai mari rate de neocupare în rândul tinerilor, iar acest lucru va ajunge să pună o presiune foarte mare pe sistemul serviciilor sociale și pe rata de colectare a taxelor care într-un final se va reflecta în calitatea serviciilor publice.

Studiul “Educație și competențe 2019”, realizat de CBI și Pearson, evidențiază poziția angajatorilor în ceea ce privește abilitățile de pregătire pentru muncă ale absolvenților de școli. Raportul menționează o serie de constatări cheie, printre care se numără faptul că “a fi “pregătit pentru muncă” rămâne o prioritate, doi din cinci (40%) angajatori declarându-se nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de caracterul, comportamentele și atributele mai largi” ale absolvenților de școală care intră pe piața forței de muncă. Același raport a constatat, de asemenea, că “o treime (33%) sunt fie nemulțumiți, fie foarte nemulțumiți de numărul de experiențe profesionale relevante pe care le au tinerii”.

Învățarea la locul de muncă poate fi unul dintre factorii cheie pentru a-i ajuta pe elevi să aleagă și să se pregătească pentru o carieră care li se potrivește și este esențială pentru dezvoltarea competențelor secolului XXI de care avem nevoie cu toții în forța de muncă de astăzi.

Sistemul dual asigură o rută alternativă de educație și formare profesională pentru absolvenții de gimnaziu, care au posibilitatea să deprindă cunoștințele teoretice și abilitățile practice pentru o calificare profesională de nivel 3. Are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și municipalitate, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte sau tutore și unitatea de învățământ.

Pe o piață a muncii în continuă schimbare, elevii beneficiari ai programelor de dual au garanția obținerii unui loc de muncă imediat după absolvire, având o pregătire temeinică pentru meserii aflate la mare căutare. Ce presupune, concret sistemul dual:
• se adresează absolvenților de clasa a VIII-a, cu vârsta de până la 26 de ani, având o durată a studiilor de 3 ani;
• se organizează pentru calificări de nivel 3;
• clasele de elevi sunt formate la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică;
• pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregătire practică, operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea elevilor;
• pe parcursul celor trei ani sunt organizate stagii comasate de practică, cu o durată totală de 24 săptămâni.

Elevii care aleg sistemul dual beneficiază de o serie de avantaje pe care sistemul clasic al învățământului profesional nu le poate oferi. De la bursa lunară, pe care prin intermediul Primăriei Municipiului ne dorim să o suplimentăm să ajungem în 4 ani gradual la un cuantum de 1000 de lei, până la practica de specialitate efectuată sub îndrumarea operatorilor economici – viitori angajatori, sistemul dual îți oferă o șansă unică de a reuși în viață.

La finalul celor trei ani de studiu și practică, elevii piteșteni vor obține un certificat de competențe de nivel 3 (conform Cadrului Național al Calificărilor) recunoscut la nivel european. După obținerea certificatului de calificare, se pot angaja direct la operatorul economic unde și-au perfecționat formarea profesională. Dacă vor să continue, elevii pot alege studiile la seral pentru obținerea diplomei de Bacalaureat.

Începând cu anul 2024, odată cu câștigarea alegerilor, obiectivul nostru este ca în cadrul Primăriei Municipiului Pitești să demarăm un amplu proces de susținere și dezvoltare a sistemului dual în cadrul liceelor tehnice de pe raza administrativ-teritorială.

Vrem să susținem investițiile în dezvoltarea bazei materiale a unităților de învățământ și dezvoltarea de parteneriate cu importanți operatori economici din domenii precum HoReCa, Energie, Construcții, sau Auto. Pentru liceele tehnologice din Pitești obiectivul este să dotăm liceele tehnologice cu laboratoare astfel încât să poată să desfășoare practica.

Laboratoarele vor fi proiectate în colaborare cu marii angajatori – precum Dacia Renault pentru a veni cu educație relevantă pentru angajator și cu tineri pregătiți pentru piața muncii.

V. AFTER School Subvenționat

Educație și după ore – after school subvenționat, un instrument de productivitate și atractivitate locală. Creșterea produsului intern brut local are la bază creșterea productivității muncii și creșterea participării forței de muncă. Participarea forței de muncă se referă la procentul din populația în vârstă de muncă care este angajată sau care caută în mod activ un loc de muncă. O creștere a participării forței de muncă înseamnă că mai multe persoane intră sau reintră pe piața muncii, ceea ce poate duce la o creștere a PIB-ului real. Acest lucru trebuie gândit pentru Pitești dacă vrem să creștem atractivitatea orașului pentru investitori și pentru mediul privat.

Cel mai simplu mod în care putem să creștem participarea forței de muncă este să le oferim tinerelor familii cele mai bune condiții pentru cei mici, astfel încât părinții să poată să participe activ în piața muncii. În Statele Unite ale Americii au făcut un studiu asupra impactului programelor after- school atât pentru copii, cât și pentru părinți. Studiul a arătat că mai mult de 15 milioane de copii de vârstă școlară (26%) sunt singuri după ce școală. Dintre aceștia, mai mult de 1 milion sunt în clasele mici (Afterschool Alliance, 2009).

Orele între orele 3 și 6 p.m. sunt orele de vârf pentru infracționalitatea juvenilă și experimentarea cu droguri, alcool, țigări și sex. (Fight Crime: Invest in Kids, 2003). Un alt studiu al organizației Afterschool Alliance a arătat că programele after-school i-au ajutat pe părinți să echilibreze viața profesională și cea de familie. Șaizeci la sută dintre părinți au spus că au lipsit mai puțin de la serviciu și 59 la sută au spus că programele after-school i-au ajutat să își păstreze locul de muncă. Programele afterschool sunt cu atât mai importante pentru familiile monoparentale. Părinții lipsesc, în medie, opt zile de la serviciu pe an din cauza lipsei de îngrijire după școală. Scăderea productivității lucrătorilor legată de preocupările părinților cu privire îngrijirea copiilor după ore are un impact economic enorm la nivelul SUA de până la 300 de miliarde de dolari pe an.

Ce ne propunem?

Pentru părinții care au nevoie de suport pentru supervizarea copiilor după terminarea orelor de curs, obiectivul noii administrații pe care o propunem piteștenilor este de a oferi subvenții pentru programele after-school.

Aceste subvenții vor fi acordate sub formă de vouchere părinților. Voucherele vor putea fi completate de angajatori, iar pentru sumele subvenționate de către angajatori, aceștia vor putea primi, la rândul lor facilități fiscale din partea municipalității. Impozitul pe clădirile deținute de persoane juridice: 0.08% – 0.2% din valoarea clădirilor cu scop rezidențial și 0.2% – 1.3% din valoarea clădirilor cu scop comercial va putea fi redus în funcție de contribuția angajatorilor la subvenționarea voucherelor after-school.

Cum se va proceda?

Cererile pentru vouchere after-school se vor depune online. Părinții vor depune – adeverințe de la angajatori, certificatul de naștere al copilului și adeverința de școlarizare de la unitatea de învățământ. Cererile vor fi procesate în ordinea primirii lor. Fiecare cerere aprobată va genera un QR code. Acel QR code va putea fi scanat de angajator odată ce va face dovada plății subvenției. În baza acestui cod QR va putea aplica pentru deducerea de taxe odată ce va anexa și dovada plății subvenției.

Ce ne va aduce acest lucru?

Atractivitate economică sporită pentru angajatori care se pot baza pe angajați productivi și pe facilități fiscale din partea municipalității. Atractivitate pentru tinerele familii – aici vom putea atrage familii tinere pentru că asigurăm un ecosistem complet în care copiii din Pitești au parte de educație și îngrijire. Acest lucru este esențial mai ales în contextul îmbătrânirii populației active.

VI. EDUCAȚIE ȘI CERCETARE

Educație și cercetare – un model sigur de dezvoltare – centru R&D în colaborare cu Universitatea din Pitești și DACIA. Ne propunem reformarea sistemului de educație local de la nivel de grădinițe și școli, prin consolidarea infrastructurii și prin adăugarea de facilități care să susțină dezvoltarea copiilor. Pentru educația liceală din Pitești, ne propunem să încurajăm educația duală. Nici în cazul educației superioare nu ne vom opri cu reforma sistemului local de educație. Pentru învățământul superior obiectivul nostru este să dezvoltăm un proiect finanțabil prin PNRR de dezvoltare a unui centru de research and development în parteneriat cu Dacia Renault și cu Universitatea din Pitești – Facultatea de Mecanică și Tehnologie. Acest centru va putea pregăti viitorii specialiști în industria auto și va crește atractivitatea pentru segmentul companiilor din domeniul auto – precum companiile producătoare de piese pentru industria auto, precum și companiile IT care dezvoltă software pentru industria auto.

Specialiștii din domeniu se referă la viitorul transportului ca fiind auto mobilitatea – o combinație între automobile și mobilitate care permite oamenilor să se deplaseze în moduri noi. Pe lângă vehiculul tradițional, personal, aceasta include vehicule partajate, precum și o gamă întreagă de noi tehnologii, cum ar fi vehiculele autonome, conectate și electrificate. Centru de dezvoltare și cercetare pe care vrem să îl dezvoltăm se va orienta către un transport mai curat și mai sustenabil, care utilizează resursele lumii în mod mai responsabil și sporește siguranța și echitatea.

Aceste idei de bază au fost combinate pentru a crea acronimul CASE, care înseamnă Connected, Autonomous, Shared și Electrified. Termenul CASE este utilizat pe scară largă în industria auto pentru a descrie evoluția profundă care transformă automobilul de astăzi în viitorul vehicul de transport comercial ușor și personal.

Modelul centrului de cercetare și dezvoltare pe care vrem să aducem la noi în oraș urmărește succesul unor alte proiecte pilot precum cel al Universității din Windsor, Canada, care are unul dintre cele mai renumite programe de inginerie auto în jurul acestor patru teme.

Specialiștii centrului R&D vin la Pitești

Pentru a putea dezvolta un centru care să răspundă nevoilor industriei auto din deceniile următoare, obiectivul nostru este să aducem specialiști de la universitatea din Canada pentru a ne consilia în vederea elaborării planului pentru centrul de cercetare și dezvoltare.

Ce ne va aduce acest lucru?

Atractivitate crescută pentru industria auto și pentru companiile conexe. Acest lucru ne va poziționa ca destinație de top pentru afacerile din acest domeniu.

Atractivitate crescută pentru tinerii pasionați de o carieră în industria auto, fapt ce ne va ajuta să temperăm îmbătrânirea populației active. Educație pentru creșterea gradului de atracție – campus universitar pentru aduce tineri în oraș care pe viitor vor deveni viitori piteșteni.

VII. Campus universitar

Obiectivul pentru mandatul următor este să depunem pentru finanțare un proiect pentru un nou cămin universitar cu o capacitate de 200 de locuri (100 de camere). Fiecare cameră va avea peste 20 mp, va fi prevăzută cu baie proprie, balcon și va veni echipată cu frigider și mobilier corespunzător. De asemenea, în cămin vor fi spălătorii, săli de masă, săli de lectură, un cabinet medical și spații multifuncționale. Pentru cămin proiectul va fi prevăzut și cu parcare pentru studenți. Obiectivul acestui campus pentru care ne dorim și să beneficiem de fonduri prin Compania Națională de Investiții, va fi să creștem atractivitatea pentru tinerii studenți veniți din alte zone, astfel încât să creștem numărul de talente calificate ce vor atrage atenția investitorilor și angajatorilor.

SĂNĂTATE

Un spital municipal corect dotat este esențial pentru un oraș dezvoltat – investiții europene în modernizare și extindere.

Singurul municipiu din România fără un centru de permanență din România este Piteștiul. Piteștiul, deficitar la spitale și la personal medical se confruntă cu un paradox: numărul de paturi ce pot fi contractate de un județ prin CAS este limitat prin lege, în raport cu numărul locuitorilor și cu directivele OMS, dar paturile pe care le avem sunt la nivelul standardelor din anii 1980. Pentru a agrava situația sistemului medical local, Spitalul Județean de Urgență Pitești, aflat în administrarea Consiliului Județean Argeș ar fi rămas, de la 1 decembrie, cu un singur medic de anestezie-terapie intensivă, iar acest fapt deși ar fi putut fi preîntâmpinat doar prin transferul medicilor de la Mioveni, nu s-a mai materializat. La această realitate sumbră se adaugă problema volumului de prezentări la UPU – peste 60.000 pe an – ceea ce ar presupune, conform legislației să avem 5-6 medici pe tură. Realitatea ne arată că pe tură avem maxim 2 medici, ceea ce scade enorm calitatea actului medical și mai mult decât atât pune în pericol pacienții. La UPU Pitești nu s-a mai prezentat niciun medic la concurs de 3 ani, pentru că medicii tineri cunosc foarte bine situația sistemului medical local și nu vor să își înceapă cariera într-un loc subdotat, supraaglomerat, în condițiile în care sistemul privat este mereu o alternativă mai bună.

Ce putem face în acest caz?

Cea mai simplă soluție – un spital municipal nou care sa fie construit de la zero și un transfer de paturi de la spitalul județean, pentru a respecta contractul cu CAS.

Cât de greu e să faci un spital de la zero?

Primul spital din România construit integral din donații și sponsorizări, ridicat de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului de copii Marie Curie din București, este gata să primească primii pacienți, la mai puțin de 5 ani și jumătate de la începerea construcției. Spitalul a fost ridicat din donațiile a 350.000 de români și sponsorizările a 8.000 de companii și va fi primul spital dedicat copiilor bolnavi de cancer din România. Spitalul a costat 53 de milioane de euro.

Un spital la standardele celui construit de asociația Dăruiește Viață este obiectivul pentru Pitești. Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de concursul Uniunii Europene. Din cauza lipsei de interes a autorităților centrale și a domnului ministru Rafila fondurile pentru spitale sunt pe muchie de bisturiu, gata să fie tăiate. Comisia Europeană a alocat încă din 2016 peste un miliard de euro pentru realizarea a trei spitale intitulate ca „regionale”. Finanțarea urma să fie acordată pe exercițiul financiar european ce se va termina în 2027. Jumătate din sumă ar fi trebuit cheltuită până în 2021, însă autoritățile române nu au finalizat nici măcar proiectele tehnice. Din finanțarea de un miliard au mai rămas 500 de milioane de euro. Pentru a nu pierde și acești bani, Ministerul de Finanțe a realizat împrumuturi de peste 700 de milioane de euro pentru cofinanțare, însă construcția spitalelor regionale pare doar lozincă electorală pe care o auzim plimbată o dată la 4 ani.

În acest caz va trebui să luăm măsurile prin fonduri europene pe care să le atragem la nivel de municipalitate pentru a putea dezvolta un astfel de obiectiv. Scopul este de a putea transfera din numărul de paturi de la spitalul administrat dezastruos de Consiliul Județean – reducând presiunea de pe Spitalul Județean, acesta poate intra în renovare și reorganizare, asigurând în același timp continuitate în livrarea de servicii medicale la nivel local, fără ca piteștenii să fie afectați. Desigur, acest lucru presupune creșterea capacității administrative la nivel local să putem gestiona un astfel de proiect. Noua instituție medicală ar trebui să fie axată pe prevenție și screening pentru a reduce presiunea de pe UPU. Aceste proiecte sunt finanțabile prin programele Uniunii Europene, însă avem nevoie de specialiști pentru a putea gestiona proiectul. Pentru a reduce din impactul costurilor, propunerea noastră este ca noua unitate medicală să fie construită pe un teren din proprietatea Primăriei Municipiului Pitești.

Timpul estimat de implementare – de la planificare la construcție este de aproximativ 5 ani – sigur un timp mai mare de implementare decât durata unui mandat, dar dacă vrem să reconstruim Piteștiul, va trebui să nu mai guvernăm cu ochii pe sondaje, doar cu gândul la alegeri.

I. Fostele Dispensare

Fostele dispensare – investiții locale în puncte de prevenție – medicină preventivă o variantă foarte lucrativă pentru a avea un oraș sănătos.

Aceeași axă de finanțare o putem accesa pentru a moderniza dispensarele din oraș. Dacă vrem să avem grijă de piteșteni, trebuie să accesibilizăm medicina de prevenție. În termeni absoluți, cheltuielile totale cu asistența medicală preventivă pentru toate statele membre ale UE s-au ridicat la 49,9 miliarde EUR în 2020. Germania a cheltuit 13,9 miliarde EUR pentru asistența medicală preventivă, înregistrând cea mai mare valoare dintre statele membre; a fost, de asemenea, singurul stat membru care a cheltuit mai mult de 10 miliarde EUR.

Cheltuielile țărilor UE pentru medicina preventivă în 2020 – România e la coada clasamentului.

Aici este important să accelerăm proiectele. Conform listei provizorii de investiții a municipiului Pitești, aprobată în Consiliul Local, în 2022 s-a dat undă verde pentru proiectarea a trei dispensare medicale în Războieni, în cartierul Negru Vodă și altul în zona Pieței.

Aici proiectele bat pasul pe loc și deși a existat alocare bugetară către fiecare de 150.000 de lei pentru proiectare, ca în cazul “marilor” proiecte ale administrației Gentea, banii se duc pe studii și proiecte care rămân doar pe hârtie. Dacă ne gândim că s-au cheltuit 90 de mii de euro fără niciun progres, e momentul să punem stop acestui simulacru în care administrația curentă mimează grijă față de sistemul medical local.

Și nu doar că bat pasul pe loc, dar în urma exorbitantelor studii de fezabilitate s-a constatat că din trei doar unul s-ar putea realiza și surpriza, chiar și acela a rămas la stadiul de SF. Ce e drept, Gentea e cel mai tare autor de SF-uri.

Ce ne propunem să facem?

Să reabilităm dispensarele existente și să le dotăm corespunzător astfel încât să încurajăm medicina preventivă. Aceste unități medicale pot fi ocupate de medicii de familie care vor plăti chirie pentru spațiile gata dotate. Obiectivul este să transformăm aceste spații în unități de diagnostic preventiv astfel încât să reducem presiunea de pe UPU.

II. Cabinetele Medicale Școlare

CABINETE MEDICALE ȘCOLARE – puncte de prevenție și educație sanitară. Reforma educațională înseamnă inclusiv mai multă grijă pentru sănătatea elevilor. De aceea, avem nevoie de cabinete medicale modernizate și dotate.

Rolul acestor cabinete va fi în principal să se ocupe de situațiile de triaj, de situațiile de prim ajutor, dar și să fie un suport pentru educație sanitară la orele de dirigenție, astfel încât să creștem gradul de înțelegere în rândul elevilor asupra importanței educației preventive. Educarea copiilor în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea nu poate fi supraestimată.

În lumea de astăzi, milioane de copii suferă de diverse boli din cauza lipsei de conștientizare și a unei medicații adecvate la o vârstă fragedă. Educația pentru sănătatea copiilor se concentrează pe multe aspecte, inclusiv spălarea corectă și igiena mâinilor, igiena dentară și multe altele. Există și alte motive. Iată câteva dintre ele pentru o mai bună înțelegere.

Ce este educația pentru sănătate? Educația pentru sănătate are ca scop educarea indivizilor și a comunităților cu privire la un stil de viață mai sănătos. Profesioniștii din domeniul educației pentru sănătate integrează cunoștințele din domeniul științelor biologice, de mediu, psihologice și medicale pentru a pune în aplicare, dezvolta și evalua programe menite să mențină oamenii sănătoși.

De ce este importantă educația pentru sănătate pentru copii? Există mai multe motive pentru care elevii au nevoie de educație pentru sănătate în școală, cum ar fi cele enumerate mai jos.

1. Creează atitudini și cunoștințe pozitive. Prin intermediul educației pentru sănătate, copiii învață cum să facă alegeri sănătoase. Ca urmare, mințile tinere dezvoltă comportamente și atitudini pozitive. În cadrul educației pentru sănătate, aceasta va ajuta la dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament într-o comunitate.
2. Îmbunătățește sănătatea fizică, socială, mentală și emoțională. În zilele noastre, drogurile fac ravagii atât asupra sănătății mentale, cât și fizice în rândul copiilor. Mulți oameni se bazează pe medicamente eficiente pentru sănătatea lor. Dar știați că educația pentru sănătate joacă un rol de contrabalansare în viața noastră? Aceasta ne modelează cu o cultură normativă a siguranței, moderației și luării deciziilor. Educarea oamenilor cu privire la modul în care anumite droguri și alcool afectează mintea și corpul poate preveni dependențele. În plus, poate crește gradul de conștientizare a pericolelor pe care le prezintă substanțele precum abuzul.
3. Motivează pentru a menține o stare de sănătate bună Educația pentru sănătate are un impact asupra multor domenii ale bunăstării, inclusiv:
• Conștientizarea bolilor cronice
• Prevenirea consumului de tutun și a abuzului de substanțe
• Prevenirea violenței și a rănilor
• Sănătatea comportamentală fizică și mental
• Nutriție, obezitate și promovarea exercițiilor fizice
• Comportamente riscante

De asemenea, educația pentru sănătate duce la cunoștințe exacte și la abilități de autoprovocare. Mai mult, ne îmbunătățește obiceiurile eficiente și capacitatea cognitivă.

4. Îmbunătățește învățarea și cogniția – În primul rând, educația pentru sănătate îi învață pe copii abilități specifice legate de sănătate. Al doilea beneficiu este că oferă abilități precum luarea deciziilor și gândirea critică, precum și capacitatea de a face alegeri sănătoase.

INFRASTRUCTURĂ BUSINESS

Orașele și zonele metropolitane din Europa se confruntă cu provocări economice, demografice, fiscale și de mediu fără precedent, ceea ce face imperios necesar ca sectorul public și cel privat să regândească modul în care își desfășoară activitatea. Aceste noi forțe sunt incredibil de diverse, dar au în comun o nevoie de bază de infrastructură modernă, eficientă și fiabilă.

Betonul, oțelul și cablurile de fibră optică sunt elementele de bază esențiale ale economiei. Infrastructura permite comerțul, alimentează întreprinderile, conectează lucrătorii la locurile lor de muncă, creează oportunități pentru comunitățile aflate în dificultate și protejează națiunea de un mediu natural din ce în ce mai imprevizibil. De la investiții private în sisteme de telecomunicații, rețele de bandă largă, căi ferate de marfă, proiecte energetice și conducte, până la cheltuieli publice pentru transport, apă, clădiri și parcuri, infrastructura este coloana vertebrală a unei economii sănătoase.

De asemenea, aceasta sprijină lucrătorii, oferind milioane de locuri de muncă în fiecare an în domeniul construcțiilor și al întreținerii. O analiză a datelor Biroului de Statistică a Muncii din cadrul Brookings Institution arată că de exemplu, în Statele Unite ale Americii, nu mai puțin de 14 milioane de persoane au locuri de muncă în domenii direct legate de infrastructură. Vorbim de un volum de populație aproape la fel de mare ca cea a României. De la ingineri de locomotivă și instalatori de linii electrice, la șoferi de camion și piloți de avion, până la muncitori în construcții și cititori de contoare, locurile de muncă în infrastructură reprezintă un procent semnificat din forța de muncă a națiunii, oferind oportunități de angajare care au bariere scăzute de intrare și care sunt proiectate să crească în următorul deceniu.

Obiectivele naționale importante depind, de asemenea, de acestea. Economia are nevoie de o infrastructură fiabilă pentru a conecta lanțurile de aprovizionare și pentru a transporta eficient bunuri și servicii peste granițe. Infrastructura conectează gospodăriile din zonele metropolitane la oportunități de mai bună calitate în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, asistența medicală și educația. Energia curată și transportul în comun pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Aceeași logică economică se aplică rețelelor de bandă largă, sistemelor de apă și producției și distribuției de energie.

Marile schimbări demografice și culturale, cum ar fi îmbătrânirea și diversificarea societății noastre, micșorarea numărului de gospodării și migrația internă, subliniază nevoia de noi mijloace de transport și telecomunicații pentru a conecta oamenii și comunitățile. Procentul de șoferi cu permis de conducere în rândul tinerilor este cel mai mic din ultimele trei decenii, deoarece tot mai mulți dintre ei folosesc transportul în comun și mulți alții apelează la noile servicii de partajare a mașinilor și bicicletelor. Familia prototipică a epocii suburbane, un cuplu căsătorit cu copii de vârstă școlară, reprezintă în prezent doar 20 la sută din gospodării, față de peste 40 la sută în 1970. Aproximativ 55 la sută dintre mileniali spun că traiul în apropierea mijloacelor de transport în comun este important pentru ei. Va trebui să ne adaptăm rapid acestor realități și să depășim logica învechită a cartierelor dormitor din marile orașe care a produs valul imens de trafic pe care îl resimțim cu toții.

Un nou pod peste râul Argeș

Se vorbește despre el de peste două decenii. Acum 4 ani în programul de guvernare al domnului Gentea, trona victorioasă promisiunea unui nou pod peste Argeș. Acum după 4 ani scurși pe apa Argeșului în care administrația PSD nu a făcut nimic altceva decât să sifoneze bani de pe urma stațiilor de autobuz, Gentea vine în fața piteștenilor cu tupeu suveran și din nou promite pod peste Argeș. La votul bugetului pe 2024 consilierii PNL au înaintat propunerea unui studiu de fezabilitate pentru 4 traversări ale râului pentru a facilita fluxurile de trafic, dar și pentru nevoile mediului de afaceri și planurile pentru dezvoltarea unui parc industrial care să atragă investiții la nivel local. Cum a fost primită propunerea de Gentea? Nu cred că e nicio surpriză pentru nimeni din Pitești – cu indiferență. Rezultatul? Propunerea a fost respinsă pentru că fie în ochii primarului PSD, piteștenii nu au nevoie de un nou pod peste Argeș, iar acum aproape 4 ani a mințit de dragul campaniei, fie știe foarte bine că a sifonat banii și a lăsat vistieria goală.

Ce ne propunem noi să facem? 4 traversări pe termen mediu și lung peste Argeș – vom porni de la un minim de fluidizare a traficului. La nivelul fuxului actual de trafic și pentru a susține o zonă industrială, obiectivul este să completăm proiectul de infrastructură cu 4 traversări care să acopere nevoile pentru un nou nod rutier odată cu definitivarea drumului expres Pitești – Craiova.

Acest nou drum deschide oportunitatea unui parc logistic ce ar atrage marii dezvoltatori și jucători din acest domeniu care au investit în parcurile logistice din jurul Bucureștiului, Ploieștiului, Brașovului etc. E o oportunitate imensă pe care nu ne permitem să o ratăm, mai ales în contextul în care estimările pentru următoarea perioadă. Piața spațiilor logistice și industriale va continua să fie vedeta industriei de real estate din România în 2024. România are un stoc subdimensionat al spațiilor logistice și industriale raportat la nevoile actuale ale economiei și la investițiile anunțate pentru perioada următoare, astfel că există mult loc pentru dezvoltare. Cererea de spatii logistice vapersista anul acesta pentru că este alimentată de eficientizarea lanțurilor de aprovizionare a companiilor de retail și de nevoia în creștere de spatii generata de relocarea producătorilor mai aproape de piețele de consum. Creșterea costurilor de finanțare și accesul mai dificil la capitalul de dezvoltare au redus in 2023 volumul de livrări de spatii noi. Aici este oportunitatea noastră și trebuie să facem zona atractivă pentru investitori.

I. Ce presupune atractivitatea

Infrastructură de transport bună – de aceea vrem să investim în noi traversări;

Pe piața de profil se simte un interes din partea companiilor din Asia, în condițiile in care producători din China, Japonia sau Coreea de Sud se uita inclusiv la locații unde rețeaua de infrastructura nu este atât de dezvoltata, de aceea acum e momentul să prezentăm planul unui parc industrial;

Facilități fiscale pentru a putea atrage investitori – facilități fiscale pentru clădirile verzi – astfel încât să atragem investitori care să fie încurajați să construiască un fond imobiliar care să fie aliniat cu cerințele de mediu ale Uniunii Europene.

II. Mediul de business – Motor de atractivitate

E timpul să nu mai batem pasul pe loc. Avem nevoie de parcuri industriale, de consolidarea unui parc tehnologic in jurul centrului R&D pe care vrem să îl dezvoltăm în parteneriat cu mediul academic și avem nevoie de o zonă metropolitană.

III. Zona metropolitană

Fără o zonă metropolitană sau o aglomerare urbană puternică, o regiune nu poate performa la înălțime. Orașe cu administrații competitive precum Arad sau Oradea au pus la punct astfel de zone metropolitane încă de acum 20 de ani! Piteștiul nu se mai poate dezvolta în mod izolat, pe cont propriu. În egală măsură, locuitorii municipiului reședință de județ și al localităților limitrofe trebuie să se bucure de un nivel de trai ridicat și de confortul unor servicii integrate de calitate. Cinci autobuze care fac legătura între localități nu înseamnă zonă metropolitană.

Ce poate oferi dezvoltarea în interiorul unei Zone Metropolitane:

1. INFRASTRUCTURA CONECTIVĂ – sisteme de transport în comun, drumuri, pasaje, poduri de importanță metropolitană, sisteme
de tip park&ride, bike&ride, trasee pietonale; Avem nevoie de poduri peste Argeș nu de stații de autobuz care costă cât o garsonieră
2. INFRASTRUCTURA DE BUSINESS – parcuri industriale, științifice, tehnologice, incubatoare și acceleratoare de afaceri, centre expoziționale, piețe pentru producătorii locali
3. ÎNFIINȚAREA SISTEMELOR DE TRANSPORT PUBLIC METROPOLITAN – Autobuze care se pretează zonei metropolitane pentru a lărgi accesul tinerilor la piața muncii;

PARCĂRI

Ne raportăm la greaua moștenire doar atunci când vorbim despre economie. Dar de puține ori ne gândim la faptul că în acest bagaj moștenit, cea mai mare parte a lui este reprezentată de mediul pe care l-am moștenit – fondul imobiliar tributar viziunii socialiste dintre anii 60 și 80, infrastructura incapabilă să țină pasul cu dezvoltări ulterioare, sistemul socialist al cartierelor dormitor care a ajuns să ne dicteze viața, împărțind-o în ore de navetă de acasă la fabrică, lipsa locurilor publice, pentru că nu e așa, comuniștii se temeau ca necuratul de tămâie de posibilitatea ca oamenii să petreacă prea mult timp împreună, să nu ia naștere idei împotriva sistemului. Nici primarii care au urmat, mulți cu metehne din garda veche nu au făcut ceva să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții în comunitățile lor.

Treptat, pentru a reduce presiunea navetelor și pentru că ani la rând transportul în comun a fost doar subiect de căpușare, oamenii s-au orientat către alternativa mașinilor personale, iar acest lucru a pus și mai multă presiune pe infrastructură, pe locurile de parcare. Pentru a mulțumi și a bifa electoral, primarii au redus din spațiile verzi în favoarea parcărilor, au tăiat din trotuare pentru a face loc mașinilor, au permis mașinilor să troneze pe trotuare, ignorând total transportul alternativ, siguranța cetățenilor și drepturile pietonilor.

Majoritatea metropolelor au demonstrat că soluția nu e să investești la nesfârșit în infrastructură rutieră pentru mașini personale, ci să investești în transport în comun bine conectat, modern, în zone pietonale, în soluții de micro mobilitate. La Pitești, vorba românului, mai e mult până departe. Și primul pas pe care trebuie să îl facem e acela de a pune ordine în haosul existent. De aceea avem nevoie de parcări supraetajate în zonele nevralgice ale orașului.

De ce parcări supraterane? Din punct de vedere costuri, parcările supraterane sunt mai eficiente și putem să le dezvoltăm mai rapid. Existența lor ne va oferi oportunitatea de a face ordine în zonele foarte aglomerate și de a elibera din spațiul public pe care îl putem reda infrastructurii de timp liber și comunității. Fiecare loc de parcare, ocupă aproximativ 10 metri pătrați. De aceea, la 200 de locuri de parcare eliberate, câștigăm 2000 de metri pătrați de reconvertit în spații pentru comunitate.

Obiectivul nostru este să avem 2 parcări construite cu peste 800 de locuri de parcare în total:

1. PARCARE SUPRATERANĂ LA SPITALUL DE PEDIATRIE;
2. PARCARE SUPRATERANĂ ETAJATĂ LA POȘTA CRAIOVEI

INFRASTRUCTURĂ DE TIMP LIBER

Orașul nostru nu este prietenos cu nimeni – nu e prietenos cu tinerii, nu e prietenos cu copiii și în mod cert nu e prietenos cu oamenii în vârstă. Marile aglomerări urbane din România nu respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind spațiul verde pe cap de locuitor. Europa Liberă a solicitat primăriilor din București și din alte mari orașe date privind Registrul Spațiilor Verzi. Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății un nivel de 50 de metri pătrați/cap locuitor. La noi în urbe, după ce că stăm prost, mai trebuie să ne și apărăm în stradă dreptul la spațiu verde de frica rechinilor imobiliari sprijiniți de Gentea. Ca să putem să sperăm la o viață normală la noi acasă, trebuie să ne asumăm cu toții că acest oraș trebuie reorganizat. Sunt multe orașe pe care le putem folosi drept exemplu – Düsseldorf în Germania, Pittsburg – USA.

I. Pittsburg – exemplu internațional

În urmă cu treizeci de ani, Pittsburg era un coșmar urban american: poluare atmosferică îngrozitoare, râuri murdare, degradare rapidă, scădere drastică a locurilor de muncă și emigrare masivă. Dar au reușit se rescrie povestea. Orașul podurilor nu mai este un coșmar urban; de fapt, este un model urban. Este un oraș cu aer curat, maluri frumoase ale râurilor, un centru atractiv, o scenă artistică înfloritoare, universități de clasă mondială, un sector tehnologic vibrant, un mod de viață accesibil și multe altele.

II. Cu ce începem

Cu locuri de petrecere a timpului liber dedicate tinerilor. Tinerii noștri nu au unde să se adune, fără să deranjeze, fără să tulbure liniștea celor din jur în timp ce se bucură de socializare.

Un loc doar al lor, cu facilități multiple, precum un cinematograf în aer liber funcțional pe timpul verii ar fi ideal pentru adolescenții noștri care acum au loc preferat doar mall-ul.

III. Cinematograf în aer liber în Lunca Argeșului

Tinerii au dreptul să aibă un loc al lor unde pot petrece, pot socializa – amenajarea unui ecran cu un sistem simplu de proiecție care să proiecteze pelicule care să nu fie purtătoare de drepturi de autor, va oferi ocazia tinerei generații să aibă un loc pe care să îl adopte și să îl apere și care să le consolideze spiritul civic, pentru că, pentru prima oară vor avea un spațiu pe care orașul îl pune la dispoziția lor și pentru care vor primi responsabilitatea de a păstra spațiul curat, igienizat.

IV. La mișcare în aer liber

Micro mobilitatea nu este doar un plan al Uniunii Europene, ci o necesitate pentru a reduce presiunea transportului clasic asupra traficului și asupra mediului. Avem nevoie de un circuit verde al orașului cu piste de bicicletă care să fie marcate de zone verzi care să încurajeze piteștenii să renunțe la mașină în favoarea bicicletelor.

Avem nevoie să acomodăm în zona centrală piste și zone verzi care să se conecteze cu promenada Argeșului pe care ar trebui să o fructificăm cu adevărat. Promenada Argeșului poate reprezenta un nou pol verde al orașului, alături de pădurea Trivale, maximizând astfel suprafața verde per captita.

V. Reorganizarea luncii Argeșului

Să avem norocul de frumusețea naturală a Argeșului să lăsăm zona în paragină, reprezintă esența modului în care administrațiile de până acum s-au aplecat asupra nevoilor comunității. Obiectivul nostru este să redăm această zonă piteștenilor și să o transformăm într-un punct de atracție pentru oraș. Promenada o putem reamenaja astfel încât suprafața să fie acoperită cu tartan, să îi ajutăm pe cei mici care merg pe bicicletă și pe alergători. Bordurile pot acomoda băncuțe pentru cei care vor un moment de răgaz pe malul râului.

FAZA 1

Nu doar promenada poate fi optimizată, ci și malurile îndiguite ale răului care pot fi terasate spre pontoane de agrement pentru zone de caiac și pescuit. Astfel am putea câștiga o suprafață de agrement triplă față de momentul actual și am putea să avem spațiu să organizăm în timpul sezonului cald evenimente pe malul râului. În colaborare cu Apele Române, am putea aduce piteștenilor un spațiu nou, aproape de natură.

FAZA 2

Zona păpurișului în momentul de față neexploatată și noi putem să o aducem în circuitul verde al orașului. Zona ar putea acomoda o cafenea, acomodarea unui traseu nou spre râu, amenajarea cu zone de relaxare si recreere, ponton spre debarcader de caiac-canoe. Astfel, am putea câștiga în total zeci de kilometri de piste verzi în natură.

FAZA 3

Deși ne bucurăm de o zonă acvatică ce are mult potențial, Piteștiul e deficitar la capitolul zone de belvedere, unde oamenii s-ar putea bucura de liniște și de o oază de relaxare. Pe strada Lânăriei am putea acomoda cu un minim de mobilier stradal și cu o investiție minimală – mai puțin decât o stație de autobuz din era Gentea, un punct de observație. Pe lângă asta, am putea reamenaja și trotuarul de-a lungul străzii, pentru a-l integra în circuit.

FAZA 4

Malul opus al Argeșului este complet neexploatat pentru piteșteni în momentul de față. Un pod pietonal care să acomodeze și piste de bicicletă este soluția perfectă pentru a uni cele două zone. Astfel am putea dubla practic zona de agrement. Mai mult, amenajarea de pontoane ușoare și pe malul opus ar putea reduce din aglomerație și ar putea da ocazia formării unui nucleu coeziv pentru comunitate, în condițiile în care în zona de agrement, planul nostru este să construim  în jurul diverselor tipuri de comunități locale – alergători, cicliști pasionați, pescari, împătimiți ai caiacului, astfel încât să încurajăm formarea unor comunități puternice care vor consolida spiritul civic al orașului nostru. Când oamenii petrec timp împreună, locurile de întâlnire devin parte din viața lor. Când ai un loc pe care poți să îl numești al tău, în afara casei, vei fi mult mai înclinat să îl protejezi, să îi aperi drepturile, să te implici în conservarea lui.

Proiectul este realizat de Arh. Oana Androi, Arh. Ruxandra Sacaliș, colaborator Ing. peisagist Mihai Culescu și reflectă dorința societății civile de a se implica în transformarea orașului nostru alături de echipa mea.

VI. PĂDUREA TRIVALE

Pădurea Trivale – o arie protejată care să îmbogățească infrastructura de timp liber. Timp de 14 ani de zile, proiectul de declarare a Pădurii Trivale arie naturală protejată de interes național a stat în sertarele Ministrului Mediului, fără a fi validat.

Acest proces chinuitor de lent a fost sabotat și de eforturile administrației Gentea de a scoate pădurea din încadrarea de arie protejată și de a transforma Trivale în pădure parc – miza? Gentea vrea să le ofere șansa apropiaților lui să ciopârțească pădurea cu „mici” proiecte imobiliare – de la saloane de nunți și parcări la intervenții grosolane care să aducă bani în buzunarul băieților deștepți din imobiliare.

Obiectivul nostru – conservarea pădurii Trivale ca arie protejată Ne-am luptat la baionetă cu administrația Gentea să menținem proiectul de declarare a pădurii Trivale arie protejată. Așa vrem să rămână pentru generațiile viitoare. Demersurile pentru declararea Pădurii Trivale arie protejată au început în 2010, când, prin Ordin al Prefectului Județului Argeș s-a constituit un grup de lucru din componența căruia au făcut parte reprezentanți ai mai multor instituții județene și locale, inclusiv Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române. Vom duce mai departe demersurile noastre de a proteja pădurea pentru generațiile viitoare.

VII. Modelul farm to table

Suntem norocoși că locuim într-o zonă cu o tradiție agricolă bogată. E păcat să nu profităm de ce pot oferi micii producători și să nu le oferim piteștenilor o alternativă proaspătă, locală, la ofertele din supermarketuri. De aceea, obiectivul este să punem la punct un mecanism de piețe volante în care să dăm acces producătorilor și nu speculanților. Pe lângă mecanism, ne propunem să dezvoltăm o infrastructură dedicată de tarabe care să aibă unitate vizuală, pentru care producătorii să se înscrie la începutul fiecărui sezon și să plătească o taxă pentru municipalitate – taxa ne propunem să o întoarcem în comunitate – producătorii locali vor plăti în produse care vor fi livrate către centrele sociale, astfel încât oamenii să beneficieze de produse proaspete care să îmbogățească aportul nutritiv al meselor pe care aceștia le primesc.

Tradiția piețelor volante este bine împământenită în țări precum Franța, unde producătorii locali au piețe de desfacere stabile și pot dezvolta produse de calitate superioară pentru că nu mai sunt condiționați de volumele pe care marile lanțuri de magazine le cer. Odată cu perfecționarea unui astfel de mecanism, putem să susținem dezvoltarea întregii zone și a producătorilor.

Pentru buna desfășurare a piețelor volante, producătorii vor putea să liciteze pentru taraba. Sistemul de înscriere va fi online. Dosarul va fi depus în format digital. Producătorii se vor putea înscrie în baza certificatului de producător. Vor plăti o taxă de asigurare pentru a acoperi eventualele deteriorări ale tarabei pe care o vor primi în folosință. Odată încheiat contractul de chirie, se vor obliga la prezență săptămânală. Comercianții vor respecta toate normele în vigoare – începând de la obligativitatea caselor de marcat și a cântarelor digitale.

Avem nevoie de o administrație care să înțeleagă că trebuie să muncim ca să ne asigurăm viitorul ca piteșteni. Trebuie să muncim să ne ținem copiii acasă, să ne reconstruim orașul.

Trebuie să reformăm aparatul administrativ. Trebuie să eficientizăm primăria. Trebuie să creștem capacitatea administrativă și de atragere a fondurilor europene.

Avem nevoie de școli noi, spital nou, dispensare, parcuri, locuri de joacă, susținere pentru învățământ, proiecte noi de infrastructură, infrastructură pentru timpul liber, măsuri concrete pentru mediul de afaceri.

Facem de 30 de ani aceleași alegeri și vrem rezultate diferite. Poate e momentul să facem alegeri mai înțelepte dacă vrem rezultate mai bune.

Notează-ți ideile care ți-au plăcut și vino pe 9 iunie 2024 la vot să le susții.
Doar așa, împreună putem schimba viitorul orașului pe care îl iubim și în care trăim.