Miercurea aceasta a fost ,,dezbătut” Planul de Urbanism General (PUG) al municipiului Pitești. Impropriu spus… a fost dezbătut. În realitate, firma care are în sarcină realizarea acestui PUG a prezentat în mare proiectul, iar primarul Cornel Ionică s-a răstit când la piteștenii care nu au putut interveni online, acuzându-i că din cauza lor Piteștiul este un haos urbanistic, când la reprezentanții firmei, care nu au fost suficient de ,,curajoși” să meargă cu îngroparea orașului în betoane până la capăt.

Piteștiul este cu siguranță un oraș privilegiat numai dacă ne gândim că în inima lui are o pădure. Puține comunități urbane  se pot lăuda cu așa ceva! În loc ca dezvoltarea orașului nostru să fie făcută cu gândul la un viitor verde, primarul încearcă să impună exemplele Americii și Asiei, visând la infrastructură preponderent supraterană și la zgârie-nori, în numele viitorului copiilor și nepoților noștri. În concepția acestuia, ne ratăm urbanistic dacă nu vom construi căi rutiere supraterane și blocuri cu regim de înălțime după modelul Japoniei, așa cum au făcut alte țări din lumea civilizată, țări care astăzi caută cu disperare soluții pentru a remedia greșeli ce-i costă zilnic aerul otrăvit pe care îl respiră de generații.

Piteștiul ar putea înflori ca un târgușor liniștit și curat, cu soluții de infrastructură rutieră pe cât posibil dirijate în subteran, un târgușor cu fantastica pădure pe post de loc de promenadă și recreere și cu râul în jurul căruia s-ar putea crea o fantastică zonă de agrement. Orașul ar putea deveni un fel de cartier mai curat și mai îndepărtat al Bucureștiului, loc în care cetățenii să aleagă să locuiască pentru un trai mai tihnit și mult mai sănătos.

Cel mai tare m-a frapat, însă, gândirea acestui PUG absolut în afara contextului metropolitan. Practic, în următorii 10 ani, actuala administrație nu a considerat necesar să gândească dezvoltarea Piteștiului alături de localitățile limitrofe. Primarul se plânge de lipsa de spațiu, se plânge că ne sufocăm, dar refuză să vadă dezvoltarea orașului în mod integrat, firesc, alături de comunitățile vecine și în folosul tuturor cetățenilor.

Mai mult, în timp ce arhitecții vorbesc despre ,,lipsa unei imagini urbane coerente” și critică reținut modul haotic în care s-a construit în ultimii 30 de ani, primarul Cornel Ionică susține că de vină sunt piteștenii care și-au ridicat fiecare casă pe terenul său. Dacă ar fi fost… responsabili, cu siguranță că fiecare și-ar fi ridicat câte un bloc. Așa se face că 10% dintre locuințele Piteștiului sunt blocuri, în timp ce 90% sunt reprezentate de case. Primarul nu și-a pus nicio secundă problema că municipalitatea nu a contribuit cu mai nimic la zestrea de blocuri a Piteștiului. În timp ce alte administrații au achiziționat terenuri și clădiri de pe piața liberă, Piteștiul a înstrăinat terenuri și a cedat drepturi pe preempțiune. În Pitești privații au ridicat cartiere noi, în timp ce municipalitatea nu a fost în stare să asigure infrastructura necesară nici la zeci de ani distanță! Primarul vorbește cu nonșalanță despre soluții îndrăznețe și futuriste, dar în mandatul său nu a fost capabil nici măcar să asigure transportul în comun pentru toți locuitorii orașului. De piste pentru biciclete nu mai amintim! În viziunea primarului, bicicleta e doar pentru plimbare pe malul Argeșului.

Pentru a justifica intenția de a permite în continuare construirea de blocuri în mijlocul cartierelor de case, inclusiv în buza pădurii Trivale, primarul face apologia dezvoltării pe verticală. Și nu doar că face lobby pentru asta, dar îi acuză pe aceiași piteșteni de aroganța de a sta la casă, stricându-i lui planurile mărețe de dezvoltare urbanistică.

Avem nevoie de încă 73 de hectare de verdeață, spun specialiștii, iar administrația noastră se gândește tot la hectarele de beton, la pachet, probabil, cu… hectarele de comisioane.

Sper ca cei care realizează PUG-ul municipiului Pitești să țină cont de semnalele și doleanțele cetățenilor cărora li s-a restricționat drastic accesul la dezbatere. Aceștia și-au manifestat în mod destul de vizibil punctul de vedere în medii de socializare unde se dezbat în mod activ și transparent problemele comunității piteștene.

E drept că nu am nicio așteptare de la Consiliul Local, acesta fiind format, în bună parte, din aceiași oameni din cauza cărora avem astăzi cartiere în care nici măcar mașina Pompierilor nu poate intra (oare cine va răspunde pentru eventualele tragedii?!!).

Mihai Coteț, vicepreședinte PNL Pitești