„Ca să nu mai asistăm neputincioși la încă o tragedie unde să îl vedem pe Gentea plângând cu lacrimi de crocodil, poliția locală trebuie reorganizată”, este punctul de vedere extrem de clar exprimat de președintele PNL Pitești Mihai Coteț care susține că, din păcate, edilul piteștean se folosește de tragedia care s-a întâmplat și răspunde cu populism, mai exact vrea să redenumească o stradă în memoria polițistului care și-a lăsat familia singură, „de parcă un nume de stradă l-ar aduce înapoi la cei dragi.”

Pe 4 noiembrie 2023, Condoruș Savaste a fost atacat cu bestialitate, în timpul serviciului, cu nici 15 minute înainte de a ieși din tură. Agresorul, un bărbat de 20 de ani deranja ordinea publică, iar polițistul local din subordinea primarului Gentea a încercat să îl oprească. A primit o lovitură puternică în zona feței, iar în urma loviturii a căzut și s-a izbit cu capul de asfalt, rămânând inconștient.

Polițistul local a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Județean de Urgență Pitești, acel spital care va rămâne fără medici anesteziști la ATI de la 1 decembrie. Acolo a stat în comă timp de două săptămâni. S-a stins din viață pe 19 noiembrie 2023. Suntem în situația în care avem un organism înființat de primării pentru a mai acorda niște sinecuri mărunte, iar cei din această instituție au un statut incert, nicio pregătire și sunt expuși în fața infractorilor și în fața capriciilor primarului.

În fața unei tragedii care trage încă o dată un semnal de alarmă foarte clar că Poliția Locală trebuie reorganizată din temelii, ce face primarul PSD, domnul Gentea? Își face campanie electorală urcându-se pe tragedie, anunțând cu un populism desuet că vrea să redenumească o stradă în memoria polițistului care și- a lăsat familia singură, de parcă un nume de stradă l-ar aduce înapoi la cei dragi. Și nu se oprește aici, pentru că tupeul nu are limite pentru acești jupâni care au luat instituțiile pe persoană fizică și îi tratează pe cei care lucrează aici ca pe niște argați la limita feudalismului medieval.

Primarul PSD, domnul Gentea vine în Consiliu cu o propunere pentru o nouă organigramă care să mai angajeze niște oameni în locuri călduțe în Poliția Locală. Deci răspunsul în fața acestei tragedii care lasă familii cu inima frântă este, pe scurt, din perspectiva primarului, redenumirea unei străzi și lărgirea organigramei pentru a angaja alți oameni la fel de nepregătiți și expuși în fața pericolelor.

Ce trebuie făcut cu adevărat?

Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem e faptul că din nou corupția ucide. Corupția este dată de faptul că poliția locală este doar o altă instituție la cheremul pixului primarului, cu oameni care sunt nevoiți să își ia echipamente din fonduri proprii și care sunt victime sigure ale capriciilor șefilor și ale infractorilor.

Ca să nu mai asistăm neputincioși la încă o tragedie unde să îl vedem pe Gentea plângând cu lacrimi de crocodil, poliția locală trebuie reorganizată. Iată care este planul meu pe care îl las la dispoziția actualei conduceri, pentru că interesul meu, în calitate de consilier local, în calitate de om care nu vrea să vadă familii despărțite prea devreme de cei dragi este să avem instituții funcționale. Totul trebuie să pornească de la definirea statutului polițistului local.

Ce face polițistul local?

O întrebare foarte bună pe care cu toții am avut-o într-un moment al vieții. Ce este polițistul local? Acest angajat al Primăriei, adesea confundat cu angajatul MAI este de cele mai multe ori doar o ruda îndepărtată și bine remunerată a cuiva care și a adus umilă contribuție la campania electorală a primarului.

Avem o instituție de forță fără forță care trăiește din banii primăriei. Dacă tot o avem, important e să o folosim și ca să o folosim, trebuie să îi trasăm niște obiective clare, simple și să urmărim să le și îndeplinească.

Fără pregătire, fără o autoritate reală, fără o colaborare clară cu instituțiile de forță, majoritatea polițiștilor locali sunt doar niște angajați ai primăriei, neputincioși în fața fenomenului infracțional, care pot cădea oricând victime ale agresorilor pe care nu știu și nu au cum să îi oprească.

Ce ne propunem pentru poliția locală odată ce camarila Gentea va pica?

Reorganizarea instituției Poliția locală devine o instituție de supraveghere a obiectivelor aflate în subordinea primăriei municipiului Pitești

Polițiștii locali vor supraveghea instituțiile din subordinea primăriei

a.1.) Poliția locală va avea zilnic obiectiv de supraveghere a școlilor și liceelor pentru a combate fenomenul drogurilor – patrulă zilnică pe la toate unitățile de învățământ de la școala gimnazială și liceu și raportări privind abateri împreună cu directorii unităților școlare. Rapoartele vor fi înmânate către poliție pentru a fi investigate acolo unde se impune

a.2.) Poliția locală va merge la instituțiile din subordinea direcției de asistență Pitești – vârstnicii instituționalizați, copiii instituționalizați, persoane din centre de zi pentru a se asigura că persoanele beneficiază de servicii optime și că nu există factori perturbatori. Săptămânal, poliția locală va înmâna rapoarte către Primar pentru a sublinia activitatea din centrele de asistență. Acest mecanism ne va asigura că poliția locală este un instrument de control ca episoade precum azilele groazei să nu se repete.

a.3.) Poliția locală va avea activități coordonare au ADP pentru a se asigura că locurile de joacă și spațiile verzi sunt întreținute corespunzător și nu sunt vandalizate.

a.4.) Poliția locală va avea drept sarcină supravegherea bunei desfășurări a activității din piețe. Vor merge zilnic și vor raporta către Primărie săptămânal principalele nereguli care for fi discutate cu administratorii piețelor pentru a fi remediate.

a.5.) Poliția locală va superviza zonele de risc de perturbare a liniștii publice și vor comunica fiecare caz specific cu instituțiile de forță pentru a remedia fiecare speță. Astfel, zonele din proximitatea caselor de pariuri, din proximitatea magazinelor care vând alcool noaptea, zonele periferice vor intra într-un circuit de supraveghere. Rolul poliției locale va fi de a superviza și de a chema instituțiile de forță în cazul în care situația va impune.

a.6.) Poliția locală va oferi sprijin în buna organizare a evenimentelor sportive – meciurile FC Argeș precum și orice alt tip de eveniment. Cadrele din efectivul poliției locale se vor asigura că ordinea publică este menținută și că legea este respectată.

  1. Protocoale clare cu instituțiile de forță la nivel local

2.a) Protocol cu jandarmeria

Jandarmeria și poliția locală trebuie să aibă un cadru clar de colaborare pentru:

evenimente mari – sportive, religioase, culturale

proteste și manifestații publice

sărbători și târguri

Poliția locală are rol de supervizare și raportare a neregulilor, jandarmeria are rol de intervenție.

2.b.) Protocol cu Poliția

Poliția este cea care aplică legea, poliția locală este cea care supervizează și raportează cazurile care trebuie să intre în incidența poliției. Colaborarea trebuie să fie bazată pe:

Prevenție – colaborare inter-instuțională astfel încât poliția să beneficieze de prezența pe stradă a poliției locale, să primească rapoarte de lucru și să aibă canale de comunicare pentru intervenții rapide

Contravenție – plan de evaluare a situațiilor de risc unde jurisdicția poliției locale trebuie deferită către poliție pentru a limita riscurile în rândul agenților

Infracțiuni – plan de supervizare și combatere și plan de intervenție inter-instituțională. Poliția locală sesizează, raportează și asigură perimetre la solicitarea instituțiilor de forță.

Instruire și dotare

Polițiștii locali vor trece printr-un grup de instruire privind:

intervenția

auto-apărarea

Echipamentele vor fi dotate cu dispozitive neletale – spray iritant, veste de protecție. Suntem încă în paradigma în care mulți polițiști locali achiziționează astfel de dispozitive de auto-apărare din fonduri proprii.

Acesta e un plan  coerent, concret care va reduce riscurile pe care agenții din poliția locală le înfruntă zi de zi și va aduce utilitate cu adevărat acestei instituții. Dorește primarul să facă asta? Nu. De ce? Pentru că ar fi culmea să vrea să descopere nereguli la instituțiile din subordine unde și-a angajat toate rubedeniile și obligațiile de partid. Dar până nu vom reorganiza din temelii, nu vom avea cum să afirmăm că luăm măsuri reale ca oamenii să nu mai moară pe străzi.

Adauga comentariu