Poate că sunt de modă veche, dar mereu mi-au plăcut interacțiunile față în față. Poți privi omul în ochi și îi poți răspunde în timp real. Este motivul pentru care, încă de la începutul mandatului de consilier local, am preferat să am un dialog direct cu piteștenii. Lună de lună am luat la pas cartierele orașului, considerând că este de datoria mea să cunosc realitatea de la firul ierbii. De la dumneavoastră am preluat bună parte dintre probleme. Dumneavoastră sunteți cei care ați stat la baza multora dintre proiectele pentru care m-am luptat și mă lupt.
Pentru că nu putem trăi decuplați de la realitate, m-ați putut găsi și aici, pe rețelele de socializare. Invariabil am constatat o serie de atitudini, reacții, comentarii, perspective asupra problemelor pe care le supun atenției. Las deoparte postacii a căror comentarii sunt doar task-uri de serviciu și cu care nu poți avea un dialog real și mă voi referi doar la cei care, în mod dezinteresat, își spun punctul de vedere.
Constat că mulți nu știu care este rolul unui consilier local și cred că puterea sa este mult mai mare decât în realitate. În primul rând, un consilier local propune proiecte care pot fi sau nu votate de către majoritate. PSD, la acest moment, are majoritatea în Consiliul Local. Spre exemplu, proiectul cu indemnizația în valoare de 2.500 de lei pentru nou-născuți, pe care l-am depus de mai multe ori, nu a trecut pentru că majoritatea PSD nu a dorit. Am strâns aproape 12.000 de semnături pentru a le arăta celor care conduc Primăria Pitești că piteștenii își doresc această măsură de susținere a tinerelor familii, o măsură implementată cu succes în multe localități. Vom vedea dacă PSD va alege să lupte, până la capăt, împotriva propriilor cetățeni.
Sunt și proiecte care au trecut și pe care le-am susținut din primul an de mandat, cum ar fi construirea unui spital sau a unui parc industrial. Problema este ce se întâmplă cu proiectele după ce sunt votate! De aici încolo, acestea intră în ,,bucătăria” primarului și a aparatului din subordinea sa, care trebuie să demareze procedurile de punere în practică a proiectelor. Și aici e tot jocul! Avem proiecte care, deși votate și bugetate, sunt ținute la sertar, sunt amânate de la un an la altul. Cu alte cuvinte, noi votăm, ne facem treaba, primarul refuză să o facă pe a sa.
Ce fac eu, în calitate de consilier? Vă aduc la cunoștință aceste lucruri pentru că, mai departe, urmează ceea ce puteți face dumneavoastră, cetățenii. Rolul dumneavoastră, fără a vrea să-l minimizez cumva pe al meu, este acela de a pune presiune pe conducerea Primăriei Pitești, de a-i transmite în mod constant care vă sunt dorințele și prioritățile. Orice administrație, mai ales una care nu are în reflex binele public, se întinde exact cât este lăsată de către cetățenii săi. Nu ascultă de solicitările dumneavoastră, vă ignoră, atunci aveți instrumentul votului.
Or, dacă această administrație beneficiază de liniște și pace și mai este și votată (prin prezentare sau neprezentare la vot), să nu vă mirați de ce vă ignoră, să nu vă mirați de ce confundă bugetul public cu pușculița proprie și dispune de el după bunul plac, cheltuind de multe ori sume imense pe proiecte de proastă calitate sau tichii de mărgăritar, să nu vă mirați de ce Piteștiul este cu cel puțin zece ani în urma orașelor civilizate din România.
A fi cetățean este o meserie care se învață și știu că nu este ușor să fii cetățean într-un oraș în care nu ai fost încurajat în acest sens, din contră. Dar mai important decât a fi cetățean, este să fim cetățeni uniți, mai ales într-un oraș în care s-a stăpânit prin dezbinare și dezinformare.
Ca atare, vă voi răspunde pe scurt câtorva întrebări care am constatat că se repetă.
1.,,Dar tu ce ai făcut?”
După 20 de ani de muncă la privat – iar modul în care am știut să-mi manageriez afacerea, fără tunuri date cu statul, spune multe -, am decis să nu mai stau pe margine și încerc să fac, în mod concret, ceva. Lupt pentru ceea ce cred, îmi exercit rolul de consilier local și de cetățean.
2.,,Tu știi numai să critici?”
Într-un oraș în care se aud doar coruri de osanale, în care cei care spun lucrurilor pe nume sunt atât de puțini, în care bătaia de joc față de banul public este atât de mare, ce ar trebui să fac? Să mă alătur galeriilor de aplaudaci, în timp ce copiii ne pleacă pentru că nu au nicio perspectivă aici? Am evidențiat și lucrurile bune. Majoritatea vin din zona piteștenilor de care sunt mândru și care îmi dau certitudinea că putem face lucruri minunate în orașul nostru.
3.,,Da, dar faci parte din partidul X…”
Arătați-mi partidul care oferă acea garanție 100% că membrii săi sunt oameni onești! Politica este doar un instrument cu sprijinul căruia poți face mai mult bine, pentru mai mulți oameni. Atunci când trebuie să acorzi un vot uninominal, uită-te la om și la ce a realizat în viața sa, după ce îi scuturi partidul din CV.
4.,,De unde știu că, o dată ce ai ajuns acolo, nu vei face la fel, nu vei fura și tu?”
Păi, nu știi. Dar știi ce au făcut ceilalți timp de peste trei decenii. Nu crezi că e absurd să girezi în continuare ceea ce deja știi și, culmea, să te aștepți la rezultate diferite? Așa cum spuneam, indicii ar trebui să-ți ofere și CV-ul omului din fața ta.
5.,,Noi nu putem schimba nimic, e mafia prea mare.”
Poate că mafia e prea mare, dar puterea cetățeanului e mult mai mare. Știu că vi s-a inoculat ideea că nu puteți schimba nimic, dar e suficient să vă uitați la cifre și să constatați că Piteștiul a avut primari doar cu votul unui cartier. Nici măcar a unuia mare. Blazarea noastră a început deja să ni se întoarcă împotrivă, e un lux pe care nu ni-l mai putem permite. Câți dintre voi trăiți departe de copii și nepoți?… Vom ajunge un oraș de vârstnici, care ne vom plânge de milă pe marginea Facebook-ului, când am fi putut să facem atât de multe lucruri împreună.
Eu fac tot ceea ce ține de mine să nu trăiesc într-un astfel de viitor. Voi ce faceți?

Adauga comentariu