Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului Bogdan Gruia, a răspuns la întrebarea adresată cu privire la modul în care Guvernul sprijină, în acest an, IMM-urile. Dacă sunteți interesați să accesați fonduri, atunci vă vor interesa informațiile care urmează!

Cea de-a IV-a ediție a proiectului de succes de susținere a antreprenorilor români presupune finanțări din fonduri externe nerambursabile în valoare de aproximativ 450 milioane de euro, acordate prin Programul Educație și Ocupare 2021- 2027 și se implementează în baza Ordonanței nr. 29 din 8 august 2024 privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA”.

Astfel, în anul 2025, MEDAT va lansa cea de-a doua etapă a Programului Start-Up Nation, destinată înscrierii grupului țintă la cursurile de formare antreprenorială, ulterior căreia, absolvenții vor beneficia de o finanțare în valoare de până la 250.000 lei pentru înființarea și dezvoltarea unei întreprinderi într-unul din sectoarele de activitate eligibile în cadrul programului.

Precizăm că prima etapă a programului a fost lansată în septembrie 2024 și a constat în înscrierea în platforma electronică dedicată implementării programului, a furnizorilor de cursuri de formare profesională, în prezent, derulându-se etapa de verificare și selectare a acestora în funcție de criteriile administrative și de eligibilitate prevăzute procedural.

Ediția 2024 a Programului Start-Up Nation aduce o serie de noutăți:

– cursurile de pregătire antreprenorială reprezintă o condiție de eligibilitate și vor fi desfășurate ca modul în cadrul schemei;

– valoarea alocației financiare nerambursabile va fi de 250.000 lei/IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse, cu obligația creării a minimum două locuri de muncă.

Programul va fi structurat pe doi piloni, astfel:

– Pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295.750.000 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă eligibil tinerii sub 30 de ani, acesta adresându-se regiunilor mai puțin dezvoltate cât și regiunii București-Ilfov;

-Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă, cu un buget de 150.435.295 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă eligibil persoanele peste 30 de ani, care se încadrează în una din următoarele categorii eligibile:

· Tineri cu vârsta de între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți,
· Persoane în căutarea unuî loc de muncă,
· Şomeri,
· Șomeri de lungă durată,
· Persoane inactive,
· Persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.

Totodată, acesta se adresează doar regiunilor mai puțin dezvoltate – Regiunile Nord-Est, Sud- Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru. Ca atare, Regiunea București-Ilfov este exclusă de la finanțare în acest pilon.

În cadrul componentei specifice Pilonului I – ,,Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor”, se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile în conformitate cu prevederite PEO 2021 -2027. Minimum 10% din persoanele fizice sprijinite pentru participarea la cursuri de formare în vederea dobândirii de competente antreprenoriale vor fi persoane care aparțin minorității rome. Încadrarea în categoria de persoane aparținând minorității rome se realizează pe bază de declarație pe propria răspundere. În cadrul acestei componente se finanțează un număr estimat de 5.250 de întreprinderi înființate, care ar urma să creeze aproximativ 10.500 de locuri de muncă.

În cadrul componentei specifice Pilonului II – ,,Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului” în rândul persoanelor din grupul țintă, se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate. În cadrul acestei componente se finanțează un număr estimat de 2.500 de întreprinderi înființate, care ar urma să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă.

Lista sectoarelor eligibile la finanțare este inclusă în anexa 3 la proiectul procedurii de implementare a programului, publicat în consultare publică pe site-ul ministerului în 28.02.2025, neeligibile fiind toate activitățile/domeniile excluse la finanțare de reglementările europene și naționale în vigoare.

De asemenea, criteriile de eligibilitate aferente întreprinderitor care solicită finanțare în cadrul Pilonului I se regăsesc la art. 2.1, par. (8) din proiectul procedurii de implementare postat pe site-ul MEDAT, în timp ce criteriile de eligibilitate aferente întreprinderilor care solicită finanțare în cadrul Pilonului II se regăsesc la art. 3, par. (7) din aceeași procedură.

Pentru ambii piloni, proiectul procedurii prevede criterii comune legate de complianța cu regulamentele europene privind acordarea ajutoarelor de minimis aplicabile (art. 4).

Categoriile de cheltuieli ce vor putea fi finanțate în cadrul programului se regăsesc detaliat la art. 5.2, par. (2) din proiectul procedurii de implementare, care poate fi accesând
procedurii-programului-pentru-stimularea-infiintarii-intreprinderilor-mici-si-mijlocii-start-up-nation-romania-editia-a-patra/.

Facem precizarea că acest proiect a preluat o parte din observațiile primite din partea celor interesați și mai poate suferi modificări până la publicarea variantei finale în Monitorul Oficial al României.

Programul se va desfășura în două etape:

I. Etapa de selecție a furnizorilor de formare profesională în vederea constituirii și instruirii antreprenoriale a grupului țintă;

Il. Etapa de înscriere la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape.

În urma procesului de selecție a furnizorilor de formare profesională, persoanele fizice din grupul țintă vor avea posibilitatea în etapa de înscriere electronică pentru participarea la cursuri de dezvoltare a abilitaților antreprenoriale să selecteze unul dintre furnizorii de formare acceptați și formatul cursului (fizic sau online).

Durata cursurilor va fi de aproximativ 4 luni calendaristice, lansarea etapei de înscriere electronică pentru participarea la cursuri urmând a fi anunțată pe site-ul oficial al instituției www.economie.gov.ro.

Totodată, MEDAT are în vedere lansarea, în acest an, a Programului „Consolidarea IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare – SME Eco-Tech”, care se va implementa în cadrul unui proiect cu finanțare din cea de-a doua contribuție elvețiană pentru România.

Bugetul acestui program este de 288,8 milioane lei, din care 70% reprezintă contribuția elvețiană (202,2 milioane lei) și 30% contribuția proprie a MEDAT de la bugetul de stat (86,6 milioane lei). Obiectivul generat al Programului îl reprezintă transformarea verde și digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din industria prelucrătoare românească, în scopul îmbunătățirii amprentei acestora asupra mediului, aliniindu-se, astfel, obiectivului relevant al Uniunii Europene de atenuare sau adaptare la schimbările climatice.

Sprijinul financiar va consta într-un instrument combinat de grant și credit, respectiv:

– Alocație financiară nerambursabilă (grant) – maximum 40% din cheltuielile eligibile aferente unui proiect de investiții;

– Credit bancar acordat în condiții de piață – minimum 60% din cheltuielile eligibile aferente unui proiect de investiții.

Se va acorda finanțare pentru toate activitățile de producție, cu excepția celor excluse de la finanțare de reglementările naționale și europene în vigoare.

Beneficiari eligibili sunt întreprinderile mici și întreprinderile mijlocii, definite conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, care au o vechime pe piață mai mare de 3 ani, desfășoară o activitate principală autorizată într-unul din sectoarele de producție eligibile, au capital social integral privat și au înregistrat, în anul fiscal 2024, cifră de afaceri mai mare ca zero.

Între cheltuielile eligibile la finanțare se numără cele aferente echipamentelor și tehnologiilor specifice economisirii de energie sau care generează energie regenerabilă, a celor de colectare, reciclare, reutilizare a deșeurilor, precum și a echipamentelor și tehnologiilor digitale, prin susținerea financiară a acestor investiții urmărindu-se facilitarea tranziției verzi și digitale a întreprinderilor autohtone.

Procedura de implementare a programului se află, în prezent, în etapa de lucru, urmând a fi publicată, în consultare publică, pe site-ul MEDAT.

Toate anunturile referitoare la programele implementate de minister vor fi publicate pe site-urile oficiale ale Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
(www.economie.gov.ro, www.imm.gov.ro), iar pentru mai multe informații se recomandă solicitarea de asistență tehnică prin intermediul serviciului de call-center (tel. 021 9059, afișat pe site-ul oficial al MEAT), sistem special pus la dispoziția publicului interesat de răspunsuri la întrebări specifice.

Adauga comentariu