De câteva zile cu toții am văzut filmulețul care circulă pe toate grupurile de Whatsapp și de Facebook cu tinerii care își împărțeau pumni și picioare în plin centru al orașului, în fața Primăriei Pitești. O zonă care nu demult era patrulată de poliție locală, acum pare lăsată de izbeliște să se transforme în ring pentru violență, consum de droguri și delincvență.
De ce Poliția Locală din Pitești este sublimă dar lipsește cu desăvârșire din teren?
Siguranța piteștenilor e pusă în pericol în fiecare zi, pentru că Poliția Locală e doar de formă pe hârtie, în pixul primarului pentru funcții călduțe. De aceea, pe bună dreptate, piteștenii se întreabă ,,Ce face polițistul local?”.
Ce este polițistul local? Acest angajat al Primăriei, adesea confundat cu angajatul MAI este de cele mai multe ori doar o ruda îndepărtată și bine remunerată a cuiva care și a adus umilă contribuție la campania electorală a primarului.
Avem o instituție de forță fără forță, care trăiește din banii primăriei. Dacă tot o avem, important e să o folosim și ca să o folosim, trebuie să îi trasăm niște obiective clare și să urmărim să le și îndeplinească.
De ce Poliția Locală din Pitești este sublimă dar lipsește cu desăvârșire din teren?
Totul a început anul trecut. Pe 4 noiembrie 2023, Condoruș Savaste a fost atacat cu agresivitate, în timpul serviciului, cu 15 minute înainte de a ieși din tură, de către un tânăr, de 20 de ani, care deranja ordinea publică. A fost lovit în zona feței de acesta, prin surprindere, iar în urma loviturii a căzut și s-a izbit cu capul de asfalt, rămânând inconștient.
Polițistul local a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență Pitești, unde a stat în comă timp de două săptămâni. S-a stins din viață pe 19 noiembrie 2023.
Ce putem face să nu lăsăm orașele noastre să devină ringuri de luptă?
Fără pregătire, fără o autoritate reală, fără o colaborare clară cu instituțiile de forță, majoritatea polițiștilor locali sunt doar niște angajați ai primăriei, neputincioși în fața fenomenului infracțional, care pot cădea oricând victime ale agresorilor pe care nu știu și nu au cum să îi oprească, iar consecința o trăim cu toții, pentru că locuim într-un oraș în care nu ne mai simțim în siguranță să ieșim seara la o plimbare nici măcar în centru. Pentru că după această tragedie care ne-a marcat pe toți în oraș nu s-a luat nicio măsură.
De ce? Pentru că Poliția Locală a ajuns această mașinărie de partid, fără niciun fel de autoritate, nu ne mirăm că tot mai mulți dintre noi suntem îngrijorați de fenomenul consumului de droguri care face ravagii printre tinerii noștri.
Ce putem face să nu lăsăm orașele noastre să devină ringuri de luptă?
Trebuie să reformăm această instituție, să redirecționăm banii în dotarea oamenilor, în instruirea lor și trebuie să consolidăm colaborarea poliției locale cu celelalte instituții de forță. Poliția locală ar trebui să supervizeze zonele cu risc de perturbare a liniștii publice și ar trebui să comunice fiecare caz specific cu instituțiile de forță pentru a remedia fiecare speță. Astfel, zonele din proximitatea caselor de pariuri, din proximitatea magazinelor care vând alcool noaptea, zonele periferice ar trebui să intre într-un circuit de supraveghere.
Din revoltă se naște schimbarea. Încă mai putem face din Pitești un oraș în care merită să trăiești!
Dar șefii poliției locale nu au astfel de preocupări, sunt ocupați să se țină de scaun și să nu deranjeze primarul, iar primarul se face că nu vede și acum în plină campanie nu va mișca niciun deget să reformeze o instituție lâncezită în subordinea lui pentru că, nu e așa, asta e ideea de camarilă. În timp se construiește un sistem de interdependență, în care jupânul depinde de slugi și slugile depind de firimiturile de la masa jupânului.
Întrebarea este până unde vom permite noi să ne lăsăm comunitatea să se degradeze?! Până când vom permite să mergem cu teamă pe străzi pentru cei care ar trebui să ne apere sunt în campanii electorale?! Pe 9 iunie avem ocazia să le arătăm celor care ne conduc acum că siguranța noastră nu este negociabilă și să le arătăm că nepăsarea lor doar stârnește revolta noastră. Iar din revoltă se naște schimbarea, pentru că încă mai putem face din Pitești un oraș în care merită să trăiești.