Omul de afaceri Mihai Coteț și-a anunțat candidatura la Primăria Pitești. Președinte al PNL Pitești și consilier local, Mihai Coteț le propune piteștenilor o viziune de dezvoltare a Piteșiului pe cel puțin 10 ani. Fără un astfel de plan de dezvoltare, Piteștiul va râmâne tot în zona cârpelilor și a tichiilor de mărgăritar, consideră omul de afaceri.
,, În 23 de ani am pierdut populația unui oraș ceva mai mare decât Mioveni

*Se spune că v-ați lansat într-o luptă deja pierdută, în contexul în care guvernarea v-a cam băgat partidul la apă, dreapta este dezbinată iar primarul se bucură de un întreg angrenaj care lucrează pentru el.

**M-am lansat într-o luptă nu dificilă, ci foarte dificilă. Nu sunt un naiv să nu știu acest lucru. Doar că toți scot din ecuație ceea ce este cel mai important: cetățeanul. De 30 de ani, cetățenii sunt ultimii care contează în Pitești. Ni se vorbește doar despre mașinării de vot, despre armata de bugetari încolonați, despre faptul că numărul celor care sunt dependenți sau datorează câte ceva PSD, în schimbul avantajelor oferite din bani publici, ar fi mai mare decât numărul celor care se prezintă la vot. Ni se vorbește despre calcule politice, despre susțineri underground, despre strategii făcute la pachet cu așa-zisa alternativă liberală. Numai cetățenii lipsesc din calculele lor, ca și cum aceștia ar fi un fel de cantitate neglijabilă, o masă de manevră insignifiantă pe care o poți duce, oricum, cu zăhărelul. Sunt conștient că, mai mult ca oricând, oamenii sunt dezamăgiți. Și eu am fost dezamăgit, de aceea am intrat în politică și nu-mi permit luxul să rămân în această zonă, pentru că vom pierde și mai mult decât am pierdut deja. Mai suntem doar 141.275 de piteșteni și tot mai puțini de la un an la altul. În 23 de ani am pierdut populația unui oraș ceva mai mare decât Mioveni. Populația este îmbătrânită, 43.767 dintre noi au peste 55 de ani. 73.500 de locuitori au un loc de muncă, ceea ce înseamnă că jumătate dintre piteșteni nu lucrează, iar acest lucru se simte deja în calitatea serviciilor publice. Generațiile tinere ne pleacă una după alta. Copiii mei au plecat și ei la studii și nu vor să revină aici, pentru că nu au alternative decente, pe măsura pregătirii. Investitorii ne ocolesc în lipsa unei forțe de muncă active, a unui oraș efervescent și dinamic. Dacă nu schimbăm stilul, sau, mai bine spus, halul în care s-a făcut administrație la Pitești, viitorul va fi sumbru pentru oraș. Noroc cu locurile de muncă asigurate de Dacia Renault și industria pe orizontală, că la ce primari am avut, Valea Jiului scria pe noi.

*Sunteți consilier, la primul mandat. Cum a fost această experiență pentru dumneavoastră?

**A fost un fel de demo extrem de concentrat a tot ceea ce a însemnat administrația PSD în toți acești 30 de ani, la Pitești: risipă de bani publici, lucrări supraevaluate, tichii de mărgăritar, promisiuni uitate, priorități răsturnate, lipsă de transparență, aroganță și lista e lungă. Dar ce floricele frumoase avem pe podul vechi de peste Argeș! Păcat că nu avem cele două poduri noi promise sub cuvânt de onoare! Păcat că nu avem parcul industrial promis sub cuvânt de onoare…

*Păcat că nu mai aveți decât patru din cei șapte consilieri locali PNL, trei i-ați pierdut pe drum…

**Nu i-am pierdut, doar s-au întors la origini. Un coleg cu mult mai mare vechime în politică mi-a spus că nu adversarii politici sunt cei mai periculoși, ci adversarii din propriul partid, care sunt plantați și detonați atunci când e necesar. Chiar și așa, uite că justiția reglează lucrurile acolo unde majoritățile de strânsură iau decizii împotriva comunității. Săptămâna trecută, Hotărârea Consiliului Local Pitești, prin care era împiedicată declararea Pădurii Trivale arie protejată, a fost anulată în instanță! Asta înseamnă că 10.000 de oameni nu au semnat degeaba! În calitate de consilier local am făcut, alături de colegii mei consilieri Răzvan Șerbănoiu, Sorin Apostoliceanu, Cătălina Dumitrașcu, tot ce a fost omenește posibil ca să salvăm pădurea noastră din ghearele rechinilor imobiliari. Am strâns, în mai puțin de două luni, cel puțin 10.000 de semnături și am protestat săptămânal, alături de piteșteni, în fața Primăriei Pitești. Mă bucur că Tribunalul Vâlcea s-a pronunțat în favoarea intereselor piteștenilor. Facem apel la primarul Piteștiului să nu continue acest proces împotriva piteștenilor și să respecte promisiunea pe care le-a făcut-o, sub cuvânt, în campanie: că va continua demersurile de declarare a Pădurii Trivale arie protejată.

,,Vederile celor pe care i-a uitat Dumnezeu lâncezind la stat sunt de cele mai mule ori înguste

*Cum s-a descurcat la butoane administrația PSD este deja un lucru măsurabil și constatabil și fiecare va decide funcție de concluziile la care ajunge. Oamenii se întreabă de ce ar trebui să vă acorde dumneavoastră votul și care este viziunea pe care o aveți pentru Pitești.

**O să fiu succint și le voi spune așa piteștenilor: nu sunt genul de candidat cu CV de slujbaș la stat. Întreaga mea carieră se leagă de zona privată, unde am performat, muncind cot la cot cu soția mea, 24 din 24 de ore, 7 zile din 7. Fără să fiu omul cuiva, fără tradiționalele tunuri la stat. Parcursul meu vorbește despre ce am fost capabil să fac și îmi doresc să aplic aceeași filosofie din zona privată și la stat. Toți administratorii Piteștiului au considerat că pot sparge banii piteștenilor fără nicio apăsare, cât timp nu sunt banii lor din buzunar.

Legat de ceea ce vreau eu să fac, ei bine, vreau să răstorn filosofia celor care până acum au condus Piteștiul. Vederile celor pe care i-a uitat Dumnezeu lâncezind la stat sunt de cele mai mule ori înguste, pentru că se raportează doar la propriul mandat de patru ani. Astfel, ajungi să blochezi comunitatea într-un prezent continuu. Doar cârpești, doar gestionezi situații de criză generate tot de proasta administrare a orașului. Dezvoltarea unui oraș înseamnă deranj mare, înseamnă o viziune pe termen mediu, de 10 ani, cu bătaie pe termen lung, pe viitorii 20 de ani. Or, Piteștiul nu are o foaie de parcurs. De aceea consider că primul lucru important pe care trebuie să-l facă un primar este ca împreună cu cetățenii, cu oamenii de business, cu reprezentanții principalelor bresle, să realizeze această foaie de parcurs, cu ținte clare, cu pași concreți. Pe foaia mea de parcurs se află invesiții notabile în infrastructura de educație și de sănătate, se află parcul industrial, se află poduri peste Argeș și pasaje rutiere, se află declararea Pădurii Trivale arie protejată… Am început să vorbesc săptămâna trecută, în fața câtorva sute de piteșteni, despre Pitești Tech City. Nu, nu e nimic SF, este un plan pe 10 ani pentru Pitești, o foaie de parcurs, după modelul Cluj Innovation City 2012. Rezultatul? În 2012, din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuittor, Clujul se situa pe locul 11, iar Argeșul pe locul 8. Azi, Clujul este pe locul 2, și Argeșul… nu, nu e pe primul loc, ca în sloganele PSD, ci pe locul 12. Industria IT în Cluj a depășit, în 2021, 20.000 de angajați, având un salariu mediu cu peste 10% mai mare ca în București. În 2012, Clujul avea aproximativ 3,7% din PIB-ul României; în 2023, deținea peste 5% din PIB-ul României. Asta înseamnă să ai o viziune de viitor și să vrei să îți dezvolți comunitatea. Piteștiul are un potențial extraordinar, este o realitate care te face să mergi cu opimist la drum și pentru care merită să lupți.

Adauga comentariu